#fermieriilays did it again! De data asta am purces cu mic cu mare la celebra recoltare. Unde, vedeti dumneavoastra, am extras din pamant roadele muncii noastre de acum cateva luni.

Cu seceta s-au luptat si cei de la M&P Agro si nu le-a fost usor, dar pana la urma au reusit sa o scoata la capat. I-a ajutat si faptul ca sunt o ferma partenera PepsiCo si astfel au luptat impreuna. Noi ne-am luptat cu niste jocuri pe drumul catre Tg Secuiesc si inapoi, cu trezirea o data cu rasaritul soarelui si cu delicioasele bucate servite la ferma. Deci viata de fermier Lays nu e chiar asa de grea.

Nu am pornit singuri la recoltat ci alaturi agricultori experimentati si de modernele combine Grimme (tzatza de mata cum s-ar spune mai pe sleau) care slujesc in fapt acestui scop. Uriasele masinarii ne-au lasat sa le insotim galagiosi in timp ce extrageau barabulele din pamant.

Drumul cartofilor a urmat lin si neintrerupt decat de curiozitatea aparatelor noastre foto. Dupa ce au parasit pamantul, s-au urcat linistiti in remorci si au poposit (dupa sortarea pe linie) in uriasele depozite ala halei special construita la ferma (cu sisteme de vetilaţie care asigurau cele mai bune condiţii pentru depozitare), unde vor sta o perioada pana cand vor fi trimisi la fabrica.

Am vizitat si laboratorul din ferma unde se face controlul calitatii (da, CTC-ul!). Cartofii astia nu pot fi oricum, deoarece au un scop bine determinat in viata si atunci trebuie sa raspunda celor mai inalte standarde. Si acolo, in laborator, am regasit cutia cu probe din soiul plantat de mine (Lady Claire). Aratau atat de bine incat m-am simti mandra. Culoarea pe care o capata aceste chips-uri este extrem de importanta si trebuie sa corespunda cerintelor Lays si dupa cate vedeti in poza, sunt in grafic.

Apoi, cu manutele noastre doua, am pornit sa fabricam o serie speciala de chips-uri. Am taiat meticulosi cartofii in felii subtiri si apoi i-am scufundat in ulei fierbinte (70C) pana cand am scos toata apa din ei. Au rezultat cele mai aurii, delicioase si aromaticioase, chips-uri pure fara nici un alt adaos de sare sau arome, din care ne-am infruptat cu atat patima ca d’abia am apucat sa facem cate o poza. Dar nu-i bai, am ajuns acasa cu un sac de 10 kg din recolta noastra ca sa ii testam pana in septembrie cand  mergem la fabrica sa ii facem chips-uri. Asta ca sa mai avem un punct de reper cand vom transa subiectul: sunt chips-urile Lays facute din cartofi adevarati ori ba?!

Una peste alta, experienta asta “muncitoreasca” mi-a prins bine. Apreciez acum la adevarata lui valoare progresul tehnologic in agricultura si mi-am intarit respectul fata de cei care muncesc  pe ogoarele patriei. Nu-i lucru de saga. Si recunosc, din nou, ca m-au facut ai mei floare de oras. Daca ar fi sa dau cu sapa la camp, mi-as da maxim 2 zile pana sa ma rasucesc pe calcaie si sa alerg disperata desculta spre laptop-ul meu. Nu-i lucru de saga sa muncesti pe camp in soarele dogoritor si sa razbati asupra pamantului pe care il lucrezi.

Minunate poze puteti gasi la Dragos (trimisul Claudiei in acesta calatorie), Sutu si la mine pe Facebook, iar povestea primei expriente ca si fermier Lays e pe blogul Denisei (vedeti, nu suntem oameni rai, primim in gasca). Tot fermieri de nadejde au fost: Andreea, Andrei, Chinezu, Piticu, Elena, Auras, dar si Andressa si Cabral, absenti motivati sau posesori de trimisi speciali.

Ii multumesc lui Cristi pentru ultima poza din post.

Ti-a placut? Da mai departe!

    Din aceeasi serie:

    4 Thoughts on “I-am plantat,i- am cules…chips-uri ii facem!

    1. Mihai on 09/19/2012 at 16:54 said:

      Ce as vrea si eu plantatia mea proprie si personala de cartofi Lay’s! Abia astept sa apara pungile cu chipsuri!

    2. Pingback: DACA E VINERI E CONCURS! Lay’s by Provinciala | Provinciala

    3. Pingback: deja mi-e dor sa fiu pe ogor | Provinciala

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Post Navigation