mail - control si chirurgie san-06In jurul meu am avut, am si probabil voi mai avea oameni care au avut sau au cancer (de care vreti, la alegere, care mai de care mai straniu ca tip). Am invatat de la ei ca:

–          depistat in stadii incipiente poate fi tratat, extirpat (depinde de care e acum, ca anumitor tipuri nici macar medicina moderna nu prea are ce sa le faca si atunci totul depinde de atitudinea bolnavului si… destin).
–          nu au nevoie de mila si compasiune ci de energie pozitiva si incurajari. O parte importanta a luptei cu boala vietii este atitudinea si moralul celui diagnosticat si a celor din jur, evident.

–          nu doare decat in stadiul final cand oricum e prea tarziu sa mai faci ceva. Asa ca depistarea lui, de orice fel ar fi el, tine de  controale periodice, preventive, de screening regulat.

–          nu tine cont de status, statut, sex, varsta sau antecente si este depistat (in faze incipiente) in urma celor mai banale controale sau in momenul in care se banuiau a fi suferinzi de cu totul altceva (banal si tratabil de asemenea).

–          poti sa il invingi! poate ca nu definitv (desi am nenumarate exemple, am inteles ca niciodata nu e bine sa spui niciodata), daca e sa ne uitam la statistici si ce spun medicii privind rata de risc, dar la auzul diagnosticului nu mai e cazul sa iti vezi moartea instant. Medicina a evoluat.

–          nu are legatura cu ce si cat mananci, ce pastile ei, cat de gras sau slab esti, daca faci sport sau esti un lenes. Daca s-ar stii ce il declanseaza probabil nu ar mai fi o problema medicala acum.

–          poate fi facut oriunde. Clasicele cancere la san, plamani sau ovare sunt depasite de toate celelalte zone in care acestea se pot localiza.

–          cea mai dureroasa parte din inlaturarea cancerului este tratamentul in sine (chimioterapia).

Pe unii, boala vietii i-a rapit din viata mea. Pe altii (din fericire majoritatea) i-a lasat in pace. Toti cei care au supravietuit sunt insa sub observatie in continuare si se tem ca boala sa nu revina. Dar traiesc. Bine. Ba chiar unii au renascut, s-au reinventat.

In mod uimitor (ar zice unii), numarul bolnavilor de cancer nu a crescut (nici dupa ’90, nici in ultimii 90 de ani). Oamenii se misca tarziu in continuare dar informatia a inceput sa circule. Pur si simplu oamenii sunt mai interesati de sanatatea lor si aleg sa mearga la doctor, sa faca controale preventive, sa se trateze si sa nu mai moara in tacere in fundul curtii.

Si nu pot decat sa doresc asta tuturor: sa sa informeze, sa puna intrebari, sa se controleze periodic, preventiv. Cu cat se stiu mai multe despre cancer, cu atat e mai usor sa se mearga la control, sa se ia decizii. Cu cat se vine mai devreme la control cu atat lucrurile vor sta asa cum vrea fiecare si povestea va fi a lui si nu a destinului.

De aceea va invit, doamnelor si domnilor (da, desi mai rar este prezent si la barbati) sa aruncati un ochi si apoi sa treceti la actiune (adica sa va programati la un control!) la initiativa celor de la MedLife.  Gasiti pe site-ul lor toate detaliile pe care trebuie sa le stiti despre cancerul la san.

Nu uitati: boala vietii – cancerul, nu doare decat cand e prea tarziu! Nu va trage de maneca sa il bagati in seama, nu are simptome, nu plange, nu tipa. Sta cuminte in coltul lui si isi vede de treaba. Dar un simplu control va poate salva viata.

***

Saptamana trecuta doctorii mi-au confirmat tot ce am spus mai sus. Dupa intalnirea din seara aceasta de la Medlife unde am discutat cu doi cunoscuti chirurgi esteticieni si unul oncolog despre cancerul la san, am strans atat de multe lucruri pe care vreau sa vi le spun incat nu pot decat sa sper ca reusesc sa le spun cat de cat logic si pe scurt. Multe din ele le stiam sau banuiam de dinaintea acestei intalniri, dar discutia m-a ajutat sa mi le aliniez mai clar si sa inteleg ma bine. Le-am sintetizat pe toate intr-un articol pe 30rocks.ro.

Din aceeasi serie:

One Thought on “Cancerul, boala vietii

  1. Barbu Iulian on 06/11/2016 at 19:44 said:

    CAZIERUL SE POATE SCOATE DE LA ORICE SECTIE DE POLITIE PE LOC:TOTAL NEADEVARAT.
    Cazierul se poate scoate pe loc numai daca persoana de la caziere are chef.
    Mie spre exemplu mi s-a intamplat (de patru ori)sa merg la sectia 19 Politie si sa mi se spuna (ADICA SA MA MINTA IN FATA)ca a cazut sistemul.De fapt Doamna se la caziere nu era la munca (era libera,probabil trebuia sa faca ciorba de fasole si nu avea cand)Acum recent am fost la sectia 18 politie (Miericuri 08.06)acelasi lucru mi s-a spus,Joi09.06 acelasi lucru la sectia 19 Politie,iar Vineri 10.06 am fost iarasi la sectia 19 politie (RECOMAND A NU SE MERGE LA ACEASTA SECTIE),iar cand am ajuns acolo mai erau inca 5 persoane care asteptau in curtea sectiei (in incinta se baga doar cate trei persoane,(PROBABIL PENTRU CA LE „FURAM AERUL”din incapere)Sa le fie rusine ca-si bat joc de noi,pe banii nostri.RUSINE,RUSINE,RUSINE POLITIA ROMANA.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation