um_se_educa_fetele_in_boemiaA mai ramas putin si ma duc pe o plaja pustie, cu ape limpezi si clare, intr-o pustietate relativa si o liniste pe care sper ca o voi avea. Sa nu imi aud nici gandurile de atata liniste vreau. De semnal ma ocup personal sa dispara 😉 Incerc (inca duc trative cu mine) sa „uit” acasa laptop-urile, agendele si cartile de specialitate. Cu siguranta insa imi iau cu mine o provizie serioasa de beletristica. Inca nu am facut lista dar sunt deschisa la recomandari.

Si pentru ca poate ca nu am avut timp sa scriu suficient de des in ultima vreme pe blogul meu personal dar cu siguranta am reusit sa citesc mai mult decat ma asteptam, m-am gandit sa incep eu cu propunerile literare pentru vacanta.


Rodica Ojog-Brasoveanu – fie ca vorbim despre seria de romane politiste sau alte scrieri, ramane una din autoarele pe care le-am recitit cu aviditate in ultima vreme (7 carti, asa, dintr-o clipire), redescoperind farmecul fiecarei epoci pe care reuseste sa il impregneze in pagini prin poveste, vocabularul personajelor, descrieri. Scrie alert, fermecator si curat si permite o lectura usoara, in general cu final neasteptat. De multe ori am ramas fascinata de intrigile intortocheate ale romanelor sale, de felul in care se desfasoara in paralel in fata ochilor povesti carora nu reusesc sa le gasesc legatura dar care intr-un final se intrepatrund perfect oferind tabloul de ansamblu pe care m-am chinuit sa il vad pe parcursul intregii lecturi si nu am reusit.

Clubul si apoi Dieta Iubitoarelor de ciocolata 

Ciocolata – un element dulce, divin, necesar care leaga o prietenie stransa intre 4 femei diferite: Lucy, Chantal, Nadia şi Autumn. Cele doua carti sunt un fel de Sex And The City by Bridget Jones, narate cand la persoana I cand la a III-a, cu intamplari si situatii prin care orice om (femeie!) ar putea trece sau s-ar putea regasi la un moment dat (un iubit infidel si dependent de sex, parinti bogati si neinteresati samd). O carte (am sa vorbesc de o carte si nu doua pentru ca dupa ce am citit-o pe prima nu am putut sa nu o citesc pe a doua) usoara dar captivanta. Nimic filosofic sau profund ci povestile reale, ale unor femei reale care au propriile dileme si aventuri, scrise simplu si la obiect dar care te ajuta sa te relaxezi cititind, ba chiar sa te binedispui. Un fel de comedie romantica de duminica pentru a incheia saptamana cu bine. Clar, carte de vacanta de luat in seama.

Garsoniera din Padurea de Macarale 

Marturisesc, habar nu aveam ca Dan Chisu scrie. Si o face bine. Dialogheaza, povesteste complice ca intr-o conversatie antrenanta cu cititorul in aceasta carte. Trece de la prezent la trecut si trecutul indepartat, cu planuri suprapuse in functie de formula (poveste sau dialog), tragandu-te dupa el, atatandu-ti curiozitatea.

Pe mine m-a prins cand a decis (in numele personajului principal) ca e nasol sa te cheme Vasile (si eu tot mieii din gara ii am in fata ochilor la auzul acestui nume). Cartea este despre comunismul de dupa comunism si dezvaluie povestea socanta care se tese in jurul destinului personajului principal (Basile Carlasse, regizor de teatru celebru in Franta, de origine romana, cu numele neaos Vasile Cârlice). L-am gasit un roman original (ca scriere si subiect) si imprevizibil, deci numai bun citit in vacanta cand reusesti sa citesti mai mult de 2 pagini la rand pana adormi.

Cum se educa fetele in Boemia

Piesa de rezistenta a listei mele si o surpriza placuta (adica sunt surprinsa ca mi-a placut o asemenea carte). Presarata la tot pasul cu referinte si citate din literatura si istoria ceha, cartea pare a fi marturisirea autentica a unor intamplri reale din viata autorului. M-a fascinat modul in care contureaza societatea ceha si in mod deosebit invatamantul din perioada respectiva, analiza introspectiva a autorului in fata ochilor cititorului dar si povestea in sine. Mai greut de citit, nu merita sa fie consumata decat cu atentie pentru a intelege conotatiile citatelor si adevaratul fir epic. Dar nu toata lumea citeste carti usoare in vacanta.

Din aceeasi serie:

2 Thoughts on “Carti de vacanta

  1. margaritar on 08/06/2013 at 23:56 said:

    Citeste romanul Mireasma trandafirilor salbatici – Sorina Popescu este imposibil sa nu-ti placa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation