Cand eram eu mai mica si nu prea aveam in spate multa experienta de PR ca numar de ani ci doar munca de sclav, candva. …dupa ce mi-am incheiat prestigioasele studii de profil, m-am impiedicat la un targ de job-uri pentru studenti de un post de PR la un binecunoscut producator de masini (dupa al caror Ursulet suspin si azi).

Incantata de posibila contopire in rutina zilnica a celor doua pasiuni ale mele: masinile si PR-ul, dau sa aplic si intreb politicos pe cucoana aroganta de la masuta, unde si cum pot sa aplic pentru job. Cucoana simandiceste sa ma intrebe cati ani de experinta am in domeniu. “1” zic.

“Nu aveti voie sa aplicati” zice ea. De ce ? “Pentru ca trebuie minim 3 ani experienta ca sa poti aplica” !? Si evident m-am intrebat ce cautau la un targ de job-uri pentru studenti cu asemenea cerinte eliminatorii. Pe ea nu am mai intrebat-o nimic pentru ca atitudinea ei nu prevestea nimic pozitiv decat posibilitatea de ma strivi ca pe un gandac pentru ca sunt mica si inutila.

Deci nu conta ce am facut sau ce pot sa fac, cat ma duce capul, cu cine si de ce am lucrat si ce pot sa scot pe gura, ci anii pe care i-am spetit. Uimitor, in acel moment eram mai activa si in mijlocul meseriei decat acum cand ma apasa o oarecare plafonare.

Si m-am gandit pentru o secunda sa ma scufund pe un post de PR la o firma mediocra si sa dau copy paste la ce scriu colegii de la copy sau sa spamez comunicatedepresa.ro zilnic cu niste materiale de prost gust, sa ies la cafele cu niste presari doar pentru ca se deconteaza, sa apar la niste event-uri ca sa mananc moca si sa astept sa treaca timpul ca peste 3 ani sigur ma agata astia care produc Ursuletii (ca de fapt asta conteaza).

Ca idee, distinsa doamna, am acum peste numarul de ani solicitat de dvs si pot sa va spun cu mana pe inima, nu numai ca as fi facut  fata provocarii in acel moment dar  si ca bazele le am de atunci. Iar toti anii scursi pana acum sunt daca nu as fi avut de la inceput cunostintele de baza, bun simt, daruir, pasiune si o dorinta continua de a evolua.

Si tot cu mana pe inima va spun ca acum nu as veni eu la dvs nici daca m-ati cauta. Pentru ca prima impresie, primul contact cu un reprezentant al companiei a fost neplacut si nedrept.

In acelasi ton, nu pot sa nu  observ calitatea din ce in ce mai slaba  a angajatorilor si oamenilor de HR din Romania care nu poseda nici macar cunostintele de bun simt in momentul in care deschid o recrutare indiferent de pozitie. Mi s-a intamplat sa nu imi fie citit CV-ul dar sa fiu chemata la un interviu pe parcursul caruia omul care m-a chemat sa isi dea seama ca sunt supracalificata pentru job, sa nu trec de filtre pentru simplul motiv ca ei cautau PR dar vroiau experienta pe marketing sau sa vrea om de comunicare online dar sa nu stie ce ar trebui sa stie un asemenea om (si vorbesc de firme mari si oameni cunoscuti).

Si pun pariu ca in simulacrul asta de criza au fost concediati (cel putin printe ‘telectuali) oameni care oricum erau de umplutura: aveau o functie si cam atat…Nu concediezi un om care aduce plus valoare firmei, cat o fi ea de criza, decat daca dai faliment (si asta nu iti ridica intrebari legate de cat de performanti iti erau angajatii sau tu?) sau chiar nu intelegi valoarea angajatilor tai.

Zic si eu asa…

acest articol participa la concursul Blogoree si PortalHR 

SURSA FOTO

Din aceeasi serie:

3 Thoughts on “cine esti tu sa ma angajezi pe mine?

  1. sunt multe companii care au ca si specialisti RH, respectiv in recrutare cateva pipite care numai ce au terminat facultatea (culmea!) si daca au avut 5 intreviuri deja sunt specialiste. din cauza asta sunt multi oameni de valoare care nu "trec" de interviu pentru ca au un cercel in plus in ureche sau si mai grav ca nu sunt rude cu cine trebuie. si ai dreptate rezultatele firmelor se vede in capitalul de resurse umane

  2. provinciala on 11/30/-0001 at 00:00 said:

    @Gigi Spanu Nu mi-e foarte clar de unde a venit aceasta observatie

  3. Gigi Spanu' on 11/30/-0001 at 00:00 said:

    Sa-nteleg ca te scuzi anticipat pentru prapadul care urmeaza sau !!! chiar te scuzi pt ceva ce deja ai facut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation