radiografie coloana vertebralaDespre coloana vertebrala stim cu totii ca ca este:  totalitatea vertebrelor reunite cap la cap, formând axul de susținere a scheletului la animalele vertebrate. Adica pe scurt si pe romaneste: ceea ce ne sustine verticalitatea fizica, ne tine pe picioare, in picioare si nu numai. Alcatuirea anatomica a coloanei vertebrale ne ajuta si sa fim flexibili: ne putem apleca, indoi, curba dupa nevoie pentru a ne putea desfasura activitatile zilnice in voie.

Dar tot despre coloana vertebrala, stim cu totii ca romanul, baiat destept (sau fata, nu conteaza) are in vocabular expresia „ om cu coloana vertebrala”:  persoana corecta, care nu este dispusa la compromisuri, cu etica si integritate morala, care isi respecta cuvantul si semenii, care urmeaza caile drepte, cu atitudine corecta (fair play) si curaj, care isi asuma responsabilitatea propriilor actiuni, care nu se ascunde dupa degetul propriu sau al altora samd. Adica, pe si mai scurt si romaneste: un om cu verticalitate etica, emotionala si spirituala care isi mentine pozitia constanta (cel putin de-a lungul unor lungi perioade de timp).

Treaba e ca daca, fizic vorbind, coloane vertebrale avem cu totii, cand vine vorba de principii si etica (respectarea zicalei), reusesc cate unii niste acrobatii si aplecari la unghiuri de peste 90 de grade de te ia cu ameteli si sila. Si ramai uimit, socat si perplex de „flexibilitatea” lor morala, de diferenta intre ceea ce spun si fac si de faptul ca nu li se disloca „vertebrele” neam. Sunt contorsionisti pe care nu ii vom vedea niciodata sub cupola vreunui circ si nici macar doar intr-un show live la TV, ci oameni pe care fiecare dintre noi ii intalneste in viata de zi cu zi si la al caror numar acrobatic nu putem asista decat muti de uimire.

Sunt de acord, ca intotdeauna in viata este bine sa fii diplomat, sa stii sa lasi de la tine cateodata si sa fii flexibil si o data la ceva timp atitudinea si principiile se pot schimba (pentru ca evoluam mereu). Dar pana la un anumit punct sau doar in anumite situatii. Oamenii astia insa „exerseaza” atat de mult, zilnic si intens incat a devenit un stil de viata si nici nu stiu daca isi mai dau seama ca practic nu mai au coloana vertebrala si involueaza cu ambitie catre specia nevertebratelor. Specie care o duce bine mersi de asemeni, ca doar lipsa spinarii nu este echivalenta cu moartea (nici macar sociala) si chiar permite o mai buna adapatare la tarat sau ascunderea sub pietre, ba chiar exista un grad mai scazut de risc la paralizie datorita afectarii vreunui nerv spinal.

Cu toate acestea, dragii mei „nevertebrati”, tin sa va anunt ca netratarea in timp util a problemelor legate de coloana vertebrala poate duce ulterior la complicatii majore, ba chiar deformari pe viata. Si in cazul vostru nici un doctor nu va poate face bine. Va rog eu frumos de tot sa va faceti o radigrafie imaginara a coloanei vertebrale pe care (nu) o detineti si sa incercati sa o reparati din cand in cand. Nu de alta, dar ca si in cazul celei fizice, riscati sa ramaneti strambi intreaga viata. Si din pacate, spre deosebire de afectiunile fizice unde sufera posesorul vertebrelor aliniate gresit, in cazul acesta vor suferi cei din jurul vostru. Si poate va pasa de ei, daca tot suntem animale sociale. Zic si eu!

Nu sunt suparata, ci doar obosita si plictisita de oamenii care se mint singuri atat de bine incat reusesc astfel sa ii minta si pe altii despre principiile si opiniile lor si care apoi, zi de zi, ceas de ceas se apleaca in toate directiile dupa cum bate vantul, din motive care mie imi scapa mereu si de cele mai multe ori si lor (pentru ca au inceput sa o faca din reflex). Ipocritii intra in aceeasi categorie.

Din aceeasi serie:

  • Post fara pereche:

3 Thoughts on “Coloana vertebrala

  1. frumos diagnostic, doctore, însă, din păcate cei fără coloană vertebrală reușesc să se târșâie pe sub multe uși, în timp ce bipezii stau și așteaptă “ca proștii” la ușă, cu numărul de ordine transpirat în mână.

  2. nu pot sa sper decat ca o sa ii traga curentul:)

  3. Gio on 01/16/2014 at 16:13 said:

    Super articol! Foarte bine scris! Felicitari! 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation