cursPicturaPePortelanLa atelierul de pictura pe portelan de la PrioriTea, sustinut de Cristina Ciobanu (Atelierul de print), la care am fost saptamana aceasta, mi-am confirmat inca o data faptul ca a fost o decizie inteleapta sa aleg sa nu continui cu artele plastice. Lipsita de talent, cizma, bata sau piftie nu sunt. Dar lenea si comoditatea sunt cucoane mari, ca sa nu mai spun de plictisul sef si absolut totalul dezinteres fata de orice necesita meticulozitate si rabdare. Abia reusesc sa imi mentin interesul pentru o mazgalitura pe un colt de agenda in timpul sedintelor fara sfarsit dar altfel nu am mai pus mana sa desenez o linie de cand am terminat liceul.

Cand m-am trezit in fata cu ceasca de ceai pe care imi doream sa o ornez m-a cuprins o enorma bucurie. Era modelul meu preferat si puteam deja sa imi imi imaginez cum imi voi sorbi ceaiul din ea in diminetile friguroase precum o gheisa (ceaiul meu de roibos si vanilie sau portocale si scortisoara). Mi-ar fi placut ca modelul meu sa aiba gratia, finetea si precizia pe care o admir mereu la Beba. Sau macar o alaturare diafana de linii care sa sugereze ochiului un ritm lin.

20130822_192125In realitate am optat, dupa cum se poate observa in schitele din poza alaturata, sa desenez o girafa in interior si o pisica in exterior. Si cum mana mea obisnuita prea mult cu tastatura a uitat cum sa foloseasca o pensula delicat, am decis ca va fi un desen naiv, cu lini groase si hotarate, culori primare mate care sa umple uniform spatiile… o nebunie vizuala care trebuia sa imi insenineze dimineatile.

Tot in realitate, dupa impecabila executie a planului final, pigmentul a inceput sa se scurga (desi puteam sa jur ca este suficient de gros incat sa nu se intample asta) si girafa mea care parea desenata de un copil de 2 ani (cu indulgenta) s-a transformat intr-o aratare trista, cu boticul prelungit pana la genunchi si unicul ochi alunecand pe gat. Plina de ambitie am pus mana pe terbentina sa repar situatia, dar deja se simtea nevoia de migala si atentie, lucruri despre care doar ce spuneam ca nu ma caracterizeaza. Asa ca …girafa a disparut de tot. Si la fel s-a intamplat si cu pisica de pe exteriorul cestii. Ce a urmat?! Nimic demn de mentionat sau surprins in poze, in ciuda tuturor incercarilor organizatorilor de a veni cu idei salvatoare.

As putea spune, cu indulgenta, ca cel mai probabil finuta ceasca de portelan va arata intr-un final (acum se usuca si urmeaza a fi pusa la cuptor) ca un vas de lut vechi. Trist. Dar nu imi pierd speranta. Intr-o zi voi avea inspiratie si poate imi si exersez mana pana atunci. Se spune ca ceea ce creezi (pictezi in acest caz) spune multe despre tine. Sunt sigura ca a fost doar o intamplare nefericita.

20130822_205012Bucuria mea a fost sa observ ca ceilalti participanti la atelier nu s-au lasat influentati de esecul meu si si-au vazut de ale lor, pictand minunatele obiecte de portelan cu aceeasi gratie si obtinand niste produse finite chiar deosebite. Si evident m-am bucurat ca am aflat o gramada de lucuri despre despre portelan, despre pictura inainte si după glazurarea ceramicii, pigmenti, gradienti si armonia culorilor, despre decalcomanie si fixarea culorilor prin arderea in cuptorul electric la temperaturi de peste 1000 de grade Celsius.

Pentru toti cei care sunt curiosi sa afle toate cele despre ce este, cum se fabrica si cum se decoreaza portelanul, pentru iubitorii de frumos  care vor sa se relaxeze, pentru cei care vor sa invete ceva nou exista oportunitatea de a participa la un curs de pictura pe portelan sustinut de Cristina Ciobanu.

Pentru ca: „pofta de artă vine creând, organizatorii pun la dispoziţia cursanţilor pensule, culori şi obiecte de porţelan pe care, la finalul cursului, le vor putea păstra sau oferi în dar unei persoane dragi.

Pentru a pătrunde tainele picturii pe porțelan, pasionații de frumos trebuie sa se înscrie in perioada 1- 28 august, pe email, la adresa rezervari@prioritea.ro, pentru a fi unul dintre cei 10 cărora le vor fi dezvăluite secretele acestei arte.  Sedințele propriu-zise – 4 sedinte saptamanale cu durata de 2 ore – vor avea loc in perioada 29 august – 29 septembrie. Pasionații de frumos pot opta pentru o sedința (RON 85) sau pentru întregul curs (RON 300).”

Indemn asadar spiritele creative care isi doresc sa se desprinda de cotidian sa se inscrie la curs pentru ca isi vor gasi locul intr-o casa cu pereti inalti si gradina parfumata, unde vor invata totul despre portelan de la niste oameni pasionati.

Cum a fost la cursul la care am participat eu puteti vedea in pozele de aici. Cum arata produsul finit la care am trudit cateva ore, probabil ca nu veti vedea niciodata. Important e ca m-am simtit bine.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation