Lumea lui Nicoll_Page_1Naucitor! Oricat de exagerat suna, cam acesta a fost efectul pe care l-au avut asupra mea cele doua romane ale lui Andrew Nicoll pe care le-am citit in ultimele doua week-end-uri. O surpriza mai mult decat placuta raportata la asteptarile mele dupa ce am citit pe site-ul editurii primele pagini ale cartilor: A fost odata ca niciodata si Daca citesti asta inseamna ca am murit.

Nu ma asteptam sa descopar un autor de carti „pentru copii mari” care sa gaseasca atata placere in a se juca cu o poveste banala de dragoste sau de a jongla intre real si imaginar intr-o normalitate perfecta. Cartile lui sunt ca un basm de duminica, dar ascund in spate mesaje puternice despre conditia umana (cum declara chiar el).

Si acum ca am terminat cu aceste cuvinte mari, sa va explic, pe scurt, cele doua romane. Nu, nu am sa fac analiza pe text si nici nu am sa va stric placerea de a descoperi singuri deznodamantul sau micile cotituri ale povestilor. Sper doar sa va fac pofta sa le cititi si voi si apoi sa imi spuneti ce parere aveti.

A fost odata ca niciodata este povestea de dragoste a primarului orasului Punct, bunul Tibo Krovic si a secretarei sale casatorite,  Agathe Stopak. Doua personaje corecte si cinstite pana la banal se transforma sub ochii povestitoarei – sfanta  Walpurnia, in copii si apoi in caractere bantuite de tensiuni umane iar mai apoi in … eroii propriei lor povesti de dragoste. Pentru ca barboasa fecioara martira, al carei chip este prezent sub forma de icoane in intreg orasul, beneficiaza de o  perspectiva generoasa asupra intamplarilor. Va garantez ca nu v-ati mai imaginat de mult iubirea asacum o veti gasi in aceasta carte.

Daca citesti asta inseamna ca am murit este o carte unde am rezistat cu greu inceputurilor repetitive ale primelor capitole. Parca avem in fata ochilor un batran senil care se chinuie sa isi adune din ramasitele memoriei … viata (ceea ce, de fapt, chiar se intampla) si care nu lasa povestea sa curga. Dar ritmul romanului isi are rostul iar povestea fostului acrobat de circ care ajunge regele Albaniei isi are rolul ei de a trage niste semnale sau a asmuti niste indemnuri pe care le veti intelege pe parcurs.

Lumea lui Nicoll_Page_2

Despre Andrew Nicoll nu stiu sa va mai spun decat ca a fost silvicultor inainte de a se apuca sa astearna pe hartie fantasticele povesti care rezulta din modul absolut unic in care filtreaza lumea. Dar stiu ca vine la editia Gaudeamus de anul acesta si mi-as dori tare mult sa ajung sa il cunosc.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation