IKEA momentSe da o varsta, niste educatie (7 ani de acasa sa le zicem) si interactiunea sociala. Inevitabil treburile stau relativ simplu cand vine vorba de adresari: adica tu esti aia mica si spui sarumana, buna ziua doamna, domnule, tuturor (da, inclusiv femeii de servici sau paznicilor!), mai putin celor de-o varsta cu tine sau apropiatilor. Reciproca e si mai simpatica pentru ca de obicei te pricopsesti cu apelative care iti fac ziua frumoasa: frumoasa mica, simpatico, tinerico, domnisoara (dupa caz), ba chiar adresari la persoana a doua plural care te umplu de respect si mandrie ca esti tratata cu seriozitate, ca un om mare.

Anii trec si reperele raman cam aceleasi pana intr-o zi cand:

–          pustiul de pe palier iti spune sarumana si desi ar trebui sa te bucuri, simti ca ceva in tine se revolta si tanjesti dupa salut-ul aruncat in graba peste umar acum ceva timp.

–          la o intalnire de afaceri realizezi ca ai aceeasi varsta cu persoana din fata ta si lucrurile s-ar misca mult mai rapid daca ati trece la o adresare informala. Si stii ca ai puterea sa faci schimbarea si cu toate acestea ti se pare ciudat

–          la nici un ghiseu nu esti intampinata cu ceva mai prejos de doamna.

Daca in interactiunea de afaceri sau cea cu functionarii si vanzatorii gasesti adresarea a fi obisnuita si respectuoasa, copii te dau peste cap. Cum adica sa nu imi mai arunci peste umar un salut grabit?! In curand o sa imi adaugi un „’tusa” in fata numelui?!

photo by Catalin

Din aceeasi serie:

3 Thoughts on “Dilema

  1. Si eu ma confrunt cu o problema asemanatoare. Avand o fizionomie care cica ma intinereste, la inceput eram deranjat ca una-doua lumea ma lua “la per tu”.
    Anii au trecut si acum tanjesc dupa vremea aceea 🙂

    • provinciala on 01/22/2014 at 19:28 said:

      da, la 18 ani cand mi se spunea “doamna” ma simteam magulita, la 25 ridicam o spranceana, acum ma pune pe ganduri

  2. Pingback: Ce mi-a plăcut săptămâna trecută (3) | Martie din Post

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation