fermierii-lays-vizita-fabrica-285Va anunt oficial ca, pentru al doilea an consecutiv, m-am incredintat de la un capat la altul, cu ochii mei, ca chips-urile Lay’s sunt facute din cartofi de cea mai buna calitate. Asa incat va pot raporta linistita ca nimic nu s-a schimbat: aceleasi barabule plantate cu drag de fermieri, precum familia dlui Peter, pornesc la drum catre fabrica unde au parte de un tratament atent (prea atent daca e sa ma intrebati pe mine cam cata atentie li se ofera;)) din momentul in care intra pe usa pana cand o parasesc pentru a se lafai pe rafturi.

In momentul in care ajung la fabrica, primul pas din procesul de productie este receptia cartofilor sositi de la ferme. Aceasta receptie presupune analizarea in cadrul unui laborator a cartofilor dintr-un lot in functie de aspect (interior si exterior), compozitie si dimensiuni.

Imediat dupa receptie, cartofii intra intr-un proces automatizat de indepartare a pamantului si impuritatilor de mari dimensiuni. Cu ajutorul utilajului destoner machine, orice are densitatea mai mare decat a cartofului este indepartat automat. In plus, dewooder machine indeparteaza obiectele cu densitate mai mica decat cea a cartofului. Dupa ce se realizeaza aceasta selectie, in urmatoarea faza sunt alesi cartofii cu dimensiunile recomandate, fiind indepartati cei prea mici.

Pe linia procesului de productie, urmatorul pas automatizat presupune indepartarea cojii  cartofului. Acest proces este completat de sortarea manuala – dupa decojirea cartofilor, cu ajutorul unei benzi rulante acestia sunt supusi atentiei unor persoane care se ocupa de selectia manuala. Aceasta presupune indepartarea obiectelor straine, a defectelor exterioare si fragmentarea (injumatatirea) celor care sunt mai mari.

Felierea cartofilor la dimensiunile recomandate pentru productia chipsurilor – acest proces se realizeaza cu ajutorul a trei utilaje, dupa ce are loc procesul de indepartare a cojii si inspectarea. Este analizata grosimea constanta a feliilor – care trebuie sa fie de 1,35 mm, iar lamele destinate felierii sunt schimbate la fiecare 90 de minute. De asemenea, la fiecare ora se colecteaza 10 felii de cartof pentru verificarea in trei puncte distincte (margini si centru) a conformitatii cu standardele Lay’s.

Feliile obtinute intra mai apoi intr-un proces automatizat de spalare, in aceasta etapa fiind colectat si amidonul rezultat in urma spalarii feliilor de cartofi.

Inainte de a merge mai departe pe linia de productie, feliile sunt supuse procesului de uscare de suprafata. Apoi urmeaza prajirea intr-un ulei special (ulei de floarea soarelui 100%). Folosirea uleiului de floarea soarelui inseamna ca chipsurile Lay’s au cu 70% mai putine grasimi saturate fata de reteta din 2008, in care se folosea palmoleina.  Uleiul folosit in prezent este importat din Germania si are o durata de folosinta mai mare si o compozitie speciala fata de uleiul de floarea-soarelui pe care il gasim in comert.

In timpul prajirii, uleiul este permanent analizat si reimprospatat – din acest punct de vedere, procesul de prajire a chipsurilor nu seamana cu cel de prajire a cartofilor acasa, unde cartofii stau in acelasi ulei un timp mai indelungat.

O alta etapa este reprezentata de sortarea si eliminarea feliilor neconforme/cu defecte cu ajutorul unei camere video.

Zona de aromatizare este locul unde, dupa ce au fost spalati, decojiti, taiati in felii si rumeniti, sunt adaugate binecunoscutele arome, care dau chipsurilor gustul lor unic. O aroma este un amestec de diverse ingrediente cum ar fi: condimente, sare, sare de lamaie, zahar, faina de grau, prezente in diverse proportii. Atat aromele, cat si cartofii si uleiul in care sunt prajiti chipsurile, sunt 100% de origine nemodificata genetic (GMO-free) certificata de catre furnizorii fabricii.

Quality wall / degustarea – este un alt proces specific prin care un produs este degustat, analizat si verificat prin compararea cu produsul Golden Standard (produsul ideal care indeplineste in cele mai mici detalii standardele de productie PepsiCo). Degustarea are loc o data la patru ore si presupune analizarea gustului, aspectului, aromei, texturii, mirosului si a modului de ambalare. Degustarea este realizata de minim trei persoane, inclusiv directorul de fabrica, directorul de calitate si directorul de productie, care participa periodic la acest proces.

Analiza de laborator – aceasta se realizeaza pentru fiecare lot in parte, chips cu chips pentru o cantitate de 100 g. Practic, in cadrul laboratorului din fabrica se realizeaza analizele fizico-chimice (cantitatea de sare, ulei, umiditate etc). Chipsurile sunt analizate cu ajutorul unor aparate precum spectometrul sau RMN-ul. Toate aceste analize au drept scop confirmarea faptului ca produsul care ajunge pe piata este conform standardelor PepsiCo.

Ambalarea pe diferite gramaje si depozitarea in cutii sunt ultimii pasi de pe linia de productie. Chipsurile Lay’s sunt ambalate intr-un ambalaj unic pe piata, cu proprietati protectoare deosebite, care pastreaza prospetimea chipsurilor timp indelungat, fara a fi nevoie a se adauga conservanti

fermierii-lays-vizita-fabrica-286Vedeti?! Totul a ramas ca la carte. Adica neschimbat.

Ah, s-a schimbat ceva. Duelul celor doi nu a incetat. Si-au facut doua sate Usturoieni (a carui mandru posesor de buletin sunt) si Ciuperceni (tabara adeversa). Si-au recrutat oameni in sat: ursitoare, DJ, folcloriste… si au pornit la lupta dreapta. Ce face cartoful din om!

Deci aventura continua!

Ti-a placut? Da mai departe!

    Din aceeasi serie:

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    Post Navigation