Daca vreti sa stiti, mi-am inceput week-endul cel lung in cel mai sanatos mod posibil: la ferma, la tara, dand la sapa si calatorind pe combina ca sa plantez cartofi.

Si nu am facut asta asa….de capul meu. Am plantat un anumit tip de barabule* (Lady Claire), intr-un  moment anume al anului, intr-un anumit fel de  pamant, in combinatie cu un anumit fertilizator si cu un scop precis: sustinerea productiei de poame-de-pamant* pe metru patrat in vederea cresterii numarului de pungi de Lay’s rezultate in urma prelucrarii acestora. Scopul practic al exercitiului fermier pentru o zi a fost intelegerea procesului de how is made a chipsurilor Lay’s – partea I.

Partea a II-a o sa vina putin mai incolo cand voi culege roadele muncii mele de acum si voi fi initiata in tainele culesului cartofilor si prelucrarii acestora pana la produsul finit: chipsul auriu, crocant si aromat.

Pana atunci promit sa va tin la curent cu imagini care sa ilustreze pas cu pas dezvoltarea bulughinelor* de pe parcela ce mi-a fost alocata. Si iata-ma si latifundiara 😉

[flagallery gid=13 name=Gallery]

11 bloggeri pe ogor

Din seria am parcela mea, sunt fermier, ne-am trezit asadar (cei invitati in proiect) proprietari de pamant in arenda, printi si printese peste regatul personal de pamant si cartofi, bloggeri cu responsabilitati serioase fata de fermierul Peter, PepsiCo si fanii din intreaga tara.

Vinerea aceasta am fost incarcati regulamentar in autocar si transportati in Covasna la Targul Secuiesc unde ni s-a dat liber la voie buna pana a doua zi cand am fost transferati la ferma M&P Agro (despre care va povestesc saptamana asta mai multe, pentru ca mi-a placut tare mult) pentru lucruri mai serioase.

Ce am facut noi in tot acest timp?! Ce stim mai bine: poze, multe poze, am postat pe Twitter si Facebook si Foursquare, am ras, am discutat dar am si invatat o multime de lucruri noi si am cunoscut o multime de oameni pe care astept cu nerabdare sa ii revad.

Si dupa toate acestea ne-am luat fericiti in primire fiecare bucatica de ogor semnalizata corespunzator unde am plantat de zor soiuri de cartofi anume alese pentru fiecare in parte. Unii dintre noi si-au luat rolurile in serios si au pus umarul la munca: mai o sapa, mai o combina, pana la plecare am dus treaba la bun sfarsit.

Am fost rasplatiti cu un ospat campenesc (regesc) la intoarcerea in ferma si apoi trimisi frumos inapoi la oras. Pentru ca, intre noi fie vorba, de fapt acolo ne este locul noua, celor dependenti de terminale mobile, masini de ultima generatie si alte gadget-uri. Sapa, sapa, recolta, recolta dar la sfarsitul zilei nimeni nu ar fi rezistat fara conexiune la Internet, like-uri pe Facebook si comentarii pe blog.

 

O zi la S(a)PA

Da, am dat la sapa (multumesc, Cristi pentru poze) si va spun cu mana pe inima ca nu este deloc usoara acesta activitate. Toate sepcile si salopetele si apele plate din lume nu pot compensa soarele arzator care iti apasa fiecare miscare.

Dar pentru ca nu fac asta zi de zi si nici nu imi depinde traiul de ogor, pentru mine a fost o escapada binevenita in natura, un test  de intoarcere la origini si o experienta minunata, intregita de grija si atentia intregii echipe de la Bortun-Olteanu, PepsiCo si a minunatei familii a fermierului Peter.

M-am pregatit asadar sa intampin anul acesta multumita sufleteste un 1 mai muncitoresc. Sunt convinsa ca chipsurile mele vor avea cel mai bun gust indiferent de aroma pe care o voi alege pentru ca acei cartofi* care vor fi prelucrati, au fost plantati si vor fi recoltati de mine.

 

*CARTÓF s. (BOT.; Solanum tuberosum) (reg.) alună, bobâlcă, bologeană, bulugheană, colompiră, coroabă, crump, curulă, erdăpane, fidireie, ghibiroancă, ghistină, goață, grumbă, hadaburcă, măr, nap, ou, picioică, țermer, vovică, poamă-de-pământ, (prin Transilv.) badaliurcă, (Mold.) bandraburcă, (Mold., Bucov. și prin Transilv.) baraboi, (Mold.) barabulă, barabușcă, (prin Transilv.) bighiroancă, bigură, boabă, boambă, (prin Transilv. și Ban.) boboașă, (Mold.) bulughină, (Transilv., Ban. și Olt.) crumpenă, (Transilv.) cuculă, (Mold. și Transilv.) gogoașă, (prin Transilv.) măgherușcă, (Transilv.) pară, perușcă, piroșcă. 

Din aceeasi serie:

13 Thoughts on “Fermier pentru o zi (deocamdata)

 1. Pingback: “Fermierii Lay’s”, o iniţiativă frumoasă « Denisa Bârgău ✿

 2. Te-ai gandit la un nume special pentru chips-urile facute de tine? 🙂

  • provinciala on 05/01/2012 at 16:42 said:

   Corina, m-ai prins 🙂 E un subiect extrem de serios si nu am inca nici o idee. Mai mult ca sigur as aprecia idei din partea cititorilor mei. Tu ai vreo propunere?

 3. Pingback: Am parcela mea, sunt fermier! |

 4. Pingback: dupa #WOW12 | Provinciala

 5. Pingback: Operaţiunea: bloggeri şi PR-işti pe plantaţia de cartofi PepsiCo « BORȚUN•OLTEANU | Agenție de PR

 6. Pingback: Campaniile saptamanii 30 aprilie – 6 mai din blogosfera romaneasca | refresh.ro

 7. Pingback: O ferma din tinutul secuiesc | Provinciala

 8. Pingback: Sunt fermier Lay’s « Denisa Bârgău ✿

 9. Pingback: DACA E VINERI E CONCURS! Lay’s by Provinciala | Provinciala

 10. Pingback: de ce puya si nu Cabral | Provinciala

 11. Pingback: deja mi-e dor sa fiu pe ogor | Provinciala

 12. Pingback: "Fermierii Lay's", o iniţiativă frumoasă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation