IdeoIdeisFix acum o saptamana (bine, era tot o zi de marti doar ca 13 si mai spre inserat) pe o caldura naucitoare, am intins-o la drum rupandu-ma de agenda zilnica, spre Alexandria, orasul care de vreo 8 ani se lasa, timp de o saptamana,  cuprins de teatru, de spirit tanar, de emotii, de pasiuni… de IdeoIdeis (Festivalul National de Teatru Tanar). Da, de 8 ani, la Alexandria se întâmplă teatru.

De ce tocmai Alexandria?! Nu stiu. Ei spun ca festivalul aduce în Alexandria, o zonă dezavantajată din punct de vedere cultural, o alternativă la cotidian, prin reprezentațiile actorilor profesioniști, dar și ale spectacolelor de liceeni intrate în competiție. Eu cred ca suna exotic. Dar asta e mai putin important.

later edit: mi-a soptit o cunoscatoare ca Festivalul se petrece “in Alexandria pentru ca cei doi copresedinti sunt din Alexandria si erau elevi la liceu cand au inceput festivalul”. Frumos, zic.

Da, Ideo Ideis 2013 s-a incheiat dar si-a facut loc in agenda mea pe 2014 (cu siguranta mai mult decat o zi cat am apucat anul acesta) si a lasat in urma zeci de marturii scrise, foto si video realizate de catre oamenii care au fost acolo, sute de zambete, zeci de povesti si intamplari in mintea si sufletul celor care au fost implicati in festival.

Unica mea zi petrecuta la IdeoIdeis a fost prea putin. Nu prea putin ca sa inteleg spiritul si atmosfera ci ca sa ma pot bucura pe deplin de ele. Intre o caldura care te strivea instant si multe spectacole intr-o sala nu tocmai pregatita pentru un asemenea maraton de teatru, intre regretul ca nu am ajuns la ateliere sau alte evenimente ale Festivalului si bucuria de a vedea atatia oameni frumosi si de a „imprumuta” din energia lor, nu mi-a ramas foarte mult timp sa ma dezmeticesc si sa … descos juriul, de exemplu, despre un milion de lucruri cum as fi vrut. Dar nu e timpul pierdut.

Am reusit sa vad un spectacol invitat: ZI CĂ-I BINE, de Wil Calhoun,traducerea Florin Piersic Jr., Teatrul LUNI, Green Hours, Bucureștisi si vreo 3 in competitie: trupa OGLINZI, Sinaia – piesa Crize de Mihai Ignat, trupa YORICK, București – piesa Petrecerea de Gabriel Pintilei, trupa ATELIERUL DE TEATRU, Botoșani – piesa Să nu mă părăsești după romanul lui Kazuo Ishiguro.

Zi-i ca-i bine e de bine (nici nu ma asteptam altceva la o asa distributie) iar pe celelalte 3 nu am sa le comentez pentru ca le puteti urmari inregistrate. Evident nu aveti cum sa simtiti emotia si energia salii sau sa vedeti imbratisarile familiilor si prietenilor de dupa, dar pot sa va spun ca au fost de toate din plin.

La prima piesa din competitie  m-am trezit judecand cu ochi critic emotiile celor de pe scena, pauzele prea lungi sau prea scurte, mimica si expresivitatea suplimentare de care avea nevoie textul si nu era, faptul ca unii au inteles textul si altii pur si simplu il recitau, ca unii au repetat si studiat si altii, poate ca nu … ce mai, amatorul de teatru din mine avea o gramada de comentarii in colturile neuronilor.  Si apoi mi-am adus aminte: toti sunt elevi si nu actori profesionisti si nici macar studenti la teatru iar piesele trebuiau sa se incadreze intr-o ora. Am zambit si am aplaudat in picioare pana cand mi-au luat foc palmele.

A fost minunat si merita traita experienta IdeoIdeis macar o data in viata (indiferent daca esti spectator sau actor) pentru toate tensiunea aceea creatoare benefica care se naste intre actori (fie ei profesionisti sau amatori)  fie ei pe scena sau nu. Si pentru ca tinerii nostrii fac lucruri frumoase si au pasiuni minunate si merita sustinuti.

Ce am #retinut de la IdeoIdeis

  • Poti sa organizezi un festival si sa gestionezi personal programul si relatia cu ficare dintre bloggerii prezenti, indiferent de agenda fiecaruia, fara sa incurci programe, fara sa il lasi in aer.
  • Daca e cald, evantaiele cadou sunt o idee  m i n u n a t a!
  • Branding-ul: subtil dar corect, frumos afisat oriunde se afla, in perfecta consonanta cu evenimentul.
  • Oamenii: de la localnici, actori cunoscuti, participanti in competitie, invitati, parinti de invitati in competitie, organizatori, voluntari, toti erau acolo, cot la cot,  pentru a se bucura de moment si pentru a face lucrurile sa mearga bine.

Le multumesc Andreei Burlacu si Nicoletei Gavrila pentru invitatie si ospitalitate.

Din aceeasi serie:

One Thought on “IdeoIdeis – despre tineri frumosi

  1. Pingback: Alternopedia | Provinciala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation