DentestetIgienaOralaDaca nu stiati inca, se recomanda controlul stomatologic periodic, periajul profesional si detartrajul de doua ori pe an. Si am auzit asta de atatea ori si in atat de multe feluri si de la atat de multi oameni incat cateodata imi intra  pe o ureche si imi iese pe alta.

Mai departe de aspectul estetic (inlaturarea coloratiilor de pe dinti), indepartarea placii bacteriene de pe suprafata dentara (principalul factor de aparitie al cariilor) si verificarea starii de sanatate a dintilor, vizitele acestea bianuale ne ajuta sa prevenim aparitia paradontozei. Pentru ca tartrul lasat pe dintisor apasa frumos pe gingie si provoaca aparitia acesteia. Asa … pe scurt.

Pentru unii, procesul de periaj si detartraj este o placere pentru altii e durere. Unii au nevoie de el mai des, altii mai rar. E important insa ca  medicul si cabinetul unde se pun in practica sa aiba grija si de confortul pacientului in timpul operatiunilor.

Cum, datorita aparatului pe care il port, gingiile mele sunt mult mai sensibile in ultima vreme, iar igiena dentara profesionala o practic cam la 3 luni, recunosc ca m-am temut de experienta la inceput. Din fericire am beneficiat de mici detalii care au facut diferenta si am avut parte doar de vizite placute.

De exemplu, gelul anestezic aplicat initial pe gingii a contat enorm atat in eficientizarea procesului de detartraj cat si in confortul meu (si are si aroma de capsuni.. miiiam!). Apoi crema (cred ca e un fel de vaselina) aplicata pe buze inainte de periaj nu a mai lasat pielea sa se usuce la sfarsit iar masca/campul (nu stiu exact denumirea ei „stiintifica”) mi-a protejat fata in timpul air flow-ului, astfel incat la sfarsit pielea mea nu s-a umplut de praf alb.

Nu suntem noi foarte educati in ale profilaxiei dar la cat am patimit cu dintii la viata mea, va asigur ca o vizita preventiva la dentist de doua ori pe an, este un efort prea mic fata de doua programari saptamanale pentru operatiuni mult mai complexe.

Numa’ atat am vrut sa va zic: musai de trecut pe rezolutiile anului acesta cate o vizita de verificare la dentist.

sursa foto

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation