Acum cativa ani m-am dat cu masina peste cap de cateva ori (eram in dreapta!) dupa care automobilul s-a oprit intr-un colt de casa intarit cu o linie de cale ferata (probabili nu eram primii care atentau la integritatea lui). Eu am ramas in viata pentu ca doar ce imi scosesem centura si soferita tocmai pentru ca o purta. Imprejurarile in care s-a petrecut accidentul au fost atat de stupide incat nu am putut decat sa il interpretez ca un semn. Povestea e lunga si nu am sa detaliez cum, din cauza ca am fost tot timpul constienta, medicii m-au urcat pe picioarele mele in ambulanta desi aveam o fractura, cum m-au lasat sa zac pe o targa la urgente fara sa imi faca nimic pana cand am inceput sa am convulsii din cauza socului, cum ai mei au cumparat glucoza, pansamente si branule de la farmacie pentru ca ei nu aveau si cum pe durata intregului proces de diagnosticare singurii care nu m-au igorat (si mi-au spus cine sunt, ce fac si care e diagnosticul meu) au fost chirurgul si neurochirurgul.

Imi amintesc insa foarte clar ca imediat dupa intamplare am fost scoasa din masina de niste trecatori binevoitori. Nu-mi amintesc chipurile lor dar stiu ca mi-au vorbit tot timpul si mi-au cerut sa le raspund si ca atunci cand eram la un pas de lesin m-au scuturat atat cat sa nu o fac (si le multumesc pentru asta). Mi-au acordat, sa zicem, primul ajutor pana la sosirea ambulantei. Poate ca nu au facut-o pas cu pas cum zice la carte, dar uite ca am avut noroc si mi-au facut bine.

Ideea e ca cei care asista la asemenea evenimente cu victime (sa nu ne gandim doar la accidente de masina) si sar sa dea primul ajutor sunt bine intentionati (si nu vorbesc aici de multimea adunata sa priveasca spectacolul cu posibile mortaciuni) dar nu reusesc sa faca bine mereu. Pentru ca pe noi nu ne invata nimeni in scoala ce ar trebui sa facem in asemenea situatii si actionam din instinct si acesta nu de dicteaza intotdeauna cele mai bune decizii.

A trebuit sa ajung la varsta mea ca sa particip la un curs de prim ajutor (multumesc pentru invitatie, Monica) ca sa inteleg acest lucru. Cursul este o initiativa a Fundatiilor SMURD si Mai Mult Verde fiind sustinut de medicii de la Spitalul Floreasca.

[flagallery gid=18 name=Gallery]

Punctez pe scurt mai jos cele mai importante reguli invatate la acesta scurta intalnire pentru ca poti gasi mai multe detalii pe Lectia de prim ajutor. Fie ca vei fi vreodata in situatia de a putea salva o viata sau nu, te rog sa acorzi putin din timpul tau pentru a invata regulile de baza.

Nu efectua apeluri false la 112!

 1. Asigura-te ca nu iti pui viata in pericol inainte sa ajuti pe altcineva. Asta te va ajuta sa ramai salvatorul si sa devii nu ce-a de-a doua victima.
 2. Cheama ajutoare! Fie ca este sau nu nevoie de manevre de resuscitare, vor fi un suport necesar.
 3. Evalueaza victima inainte de a suna la 112evaluarea initiala. Asta pentru ca atunci cand suni la 112 este recomanadat sa poti spune locul in care te afli, starea si numarul victimelor si datele de contact.
 4. Primul pas al evaluarii initiale este acela de a identifica daca victima este constienta sau nu. Daca nu este constienta, urmatorul pas este eliberarea cailor aeriene.
 5. Verifici apoi daca respira sau nu inainte de a chema ambulanta, pentru ca informatiile furnizate sa fie cat mai complete.
 6. Verificarea respiratiei se face pastrand capul in hiperextensie, deci caile aeriene libere. Te apleci deasupra victimei cu fata catre torace si asculti  eventualele zgomote respiratorii la nivelul gurii victimei. Iti apropii obrazul de nasul si gura victimei si vei putea simti daca exista schimb de aer si observa miscarile pieptului.  Pentru a decide prezenţa sau absenta respiratiei, trebuie sa asculti, sa simti si sa observi timp de 5-10 secunde.
 7. Daca victima respira, suni la 112 si afli aici care sunt urmatorii pasi pe care ii ai de facut.
 8. Daca victima nu respira, suni la 112 si afli aici care sunt urmatorii pasi pe care trebuie sa ii faci pana la sosirea ambulantei.

Va asigur insa ca teoria suna bine si usor, dar practica este de departe din alt film chiar daca faci practica pe manechin. Asadar am de gand sa nu fie ultimul curs de prim ajutor pe care il fac si sa exersez cat mai mult pe manechin pentru a fi sigura ca in momentele respective voi actiona corect si fara sa sar pasi.  Daca sunteti interesati la randul vostru de un asemenea curs, lasati-mi un comentariu aici ca sa va pot contacta cand se organizeaza urmatorul (momentan stiu doar in Bucuresti).

Din aceeasi serie:

 • Post fara pereche:

2 Thoughts on “Lectia de prim ajutor

 1. Pingback: Blogging: Campaniile saptamanilor 14-27 mai din blogosfera romaneasca | refresh.ro

 2. Pingback: Lectiadeprimajutor.ro pe telefon | Provinciala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation