MagdaExista in zilele noastre, in satul Vizuresti (de pe langa Bucuresti), o femeie cu 8 clase si 8 copii (nici o legatura intre una si alta dar m-a amuzat simetria). Magda, caci asa o cheama, lucreaza ca femeie de servici si este o tiganca (si nu ii e rusine cu asta) pocaita, casatorita cu un roman. Ea crede ca omul se construieste singur prin faptele sale si nu se naste cu o pecete pe frunte. Iar  faptele ei zic multe si sunt convinsa ca pecetea, pe care multi dintre cei de fata cand ne-a fost prezentata azi i-am pus-o involuntar, a disparut dupa primele cuvinte ale discursului simplu, poate cu unele dezacorduri, dar sincer.

Ne-a povestit ca atunci cand si-a dat seama ca nu mai reuseste sa il struneasca decat cu bataia pe unul dintre fii sai, s-a gandit ca cel mai bine ar fi sa ii indrepte  energia catre ceva constructiv (nu iti trebuie studii avansate sau ore de citit indrumare pentru parinti pe net pentru a te gandi la asta, se pare). Si l-a trimis sa invete sa cante la chitara. Acum el este profesor de chitara.

Tot Magda, impreuna cu fratele ei – fochist de meserie, au decis intr-o zi ca e cazul sa faca ceva pentru comunitatea in care s-au nascut. Mai bine zis pentru viitorul ei. Pentru copii lor si-ai celorlalti.  In mod paradoxal, nu avusesera parte inainte de vreun training motivational pe tema si nici nu au studiat responsabilitatea sociala in scoala. Dar asa au simtit ca e bine, ca e nevoie.

Si-au facut o asociatie si au pornit demersurile spre a pune pe picioare incet incet comunitatea pentru ca celor care fac parte din ea sa nu le mai fie rusine sa spuna de unde vin ci chiar sa fie mandri. Credeti ca i-au luat autoritatile in serios? Ca le-au dat vreo sansa sau le-au salutat petru initiativa? Credeti daca vreti. Dar probabil nu traiti in Romania.

20131010_133741Visul lor insa incepe sa prinda contur zilele acestea, odata cu actiunea HabitatFor HumanityBig Build 2013 #construim povesti. Echipe de voluntari au navalit in sat ca sa ajute la reabilitarea dispensarului (sa nu mai alerge oamenii pana in satul vecin dupa o aspirina, sau sa ii consulte doctorul in carciuma), construirea grupului sanitar al scolii si lucrari de renovare a acesteia (exista inca grupul sanitar actual, doua wc-uri in fundul curtii construite cand a fost ridicata si scoala), termoizolarea exterioara a gradinitei, construirea unei casute culturale care va adaposti o biblioteca (le-am propmis ca ii ajut sa stranga carti pentru ea).  Cel mai interesant este ca printre voluntarii romani (bloggeri, angajati Lafarge, voluntari Habitat for Humanity, localnici samd), timp de o saptamana este activ pe santier si un grup de voluntari din Irlanda. De la capatul pamantului vin oameni sa puna pe picioare o comunitatea despre care autoritatilor locale nu le pasa. Dar nimic nou pentru noi.

Toate aceste cladiri sunt grupate intr-un peisaj rural feeric si sunt convinsa ca odata renovate isi vor indeplini cu succes rolul pentru care a fost gandite. Am muncit azi cu drag, soare si bubureze din plin azi, gandindu-ma la exemplul pe care aceasta femeie ni-l da. Cand l-am prins pe unul din cei 4 pici ai ei, care munceau cot la cot cu noi, nu m-am putut abtine si l-am privit direct in ochi intrebandu-l daca stie ca are o mama minunata. I s-au luminat ochii si mi-a raspuns cu voce tare „da!”

Tuturor celor care au fost alaturi de mine prin donatii astazi le multumesc si le spun ca banii lor au ajuns la destinatie si sunt bineveniti oricand sa viziteze locul si ca beneficiarii acestui proiect sunt oameni care au inteles ce facem pentru ei. Bonus, la sfarsit am plantat si un copac.

Cand am auzit-o azi pe Magda multumindu-ne de fiecare data cand ne intalnea, cand am vazut cum si-a adus baietii sa munceasca alaturi de noi si apoi ne-a prezentat primii voluntari din sat pe care i-a convins sa i se alature, mi-am dat seama cat de mult le schimba lumea micul nostru gest si cat de important este pentru ei.

E o poveste adevarat din Romania anului 2013, la doar cativa km de Bucuresti.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation