Exista o  ferma in tinutul secuiesc condusa de un fermier care nu isi cauta nevasta, pentru ca are deja o familie minunata: o sotie si doi copii care pun si ei umarul in toate treburile mosiei.

Exista deci aceasta ferma care nu este deloc ca toate celelalte pentru simplul motiv ca aici, pe langa cereale, porumb si sfecla de zahar, se cultiva cartofi meniti a fi tranformati  numai si doar in chipsuri aurii, crocante si aromate pentru deliciul tuturor. Si asta nu este lucru usor pentru ca numai anumite soiuri de cartofi pot indeplini acesta misiune (Hermes, Lady Claire, Linton). Si  cum pentru fiecare kg de chipsuri sunt necesare 4 kg de cartofi, cantitatea si calitatea productiei trebuie sa respecte standarde inalte.

Ferma despre care va vorbesc se numeste M&P Agro si este condusa de dl Peter si familia sa: sotia se ocupa de contabilitate, baiatul este mana dreapta pe teren, iar fiica ii completeaza pe toti ceilalţi cu secretariatul, partea administrativă, aprovizionarea, legătura cu furnizorii, fiind în acelaşi timp şi şefa laboratorului de cartofi. Ferma are in prezent 19 angajati dar colaboreaza si cu muncitori sezonieri. In total, cultivă 500 ha de pamant în zona Dalnic-Cernat-Tg. Secuiesc.

Au început afacererile in agricultura prin ’95 si de atunci toate castigurile au fost reinvestite pentru dezvoltarea si modernizarea fermei. Au cumparat pamant si l-au arendat, au achizitionat  tractoare si masini agricole de ultima generatie, instalatii de irigare si au construit un depozit imprsionant. Totul cu bani proprii, fonduri euopene si finantare PepsiCo. I-am intrebat cum ramane cu ajutorul statului pentru agricultori si mi-au explicat ca cel mai bine  este, totusi, sa nu incerci sa te bazezi pe el si sa te descurci singur. Ceea ce au si facut cu succes din cate mi-au vazut ochii.

Colaborarea cu PepsiCo a inceput cu 11 ani în urma (este una dintre cele 14 ferme care colaboreaza cu PepsiCo). Pe atunci, ferma livra 100-200 de tone cartofi/an. Acum, cultivă 70 ha cartofi de chips si livrează peste 3000 de tone catre fabrica de prelucrare.

Desi in acest moment, peste 80% din necesarul de cartofi al fabricii PepsiCo Romania pentru 2012 provine din cartofi romanesti, de cea mai buna calitate si nemodificati genetic, obiectivul lor este sa aiba 100% materie prima cultivata cu ajutorul fermelor colaboratoare din Romania (precum M&P Agro), evoluate in modernizare, cu productivitatii marite, masini agricole moderne si sisteme de irigare. Si, din cate stiu, au un program dedicat pentru acest obiectiv.

Soiurile de cartof cultivate de PepsiCo pentru producerea chipsurilor sunt create si dedicate in mod special acestui segment. Principalele soiuri de cartofi destinate productiei de chipsuri Lay’s in Romania sunt: Hermes, Lady Claire, Atlantic, Lady Rosseta, Taurus, Crisps for all, VR-808. In plus, PepsiCo a dezvoltat propriile soiuri, precum: Newton, Linton, Brooke, Shelford.

Soiul plantat pe parcela mea este Lady Claire – perfect pentru depozitare lunga, cu un continut redus si stabil de zahar, desi foarte sensibila (lady) la mana cartofului (boala foarte pagubitoare, mai ales in anii ploiosi).

M-am bucurat sa vad ca asemenea lucruri se intampla in Romania si desi nu se construiesc peste noapte, ele exista. E adevarat ca iti trebuie pasiune, motivatie si perseverenta, sustinerea din partea familiei, o doza de optimism si putina nebunie, dar nu este imposibil.

Vedeti asadar ca aceasta nu e nici pe departe o ferma oarecare din tinutul secuiesc si asa cum v-am povestit nici lucrurile care se petrec la acesta ferma nu sunt tocmai din cele mai obisnuite.

Din aceeasi serie:

4 Thoughts on “O ferma din tinutul secuiesc

  1. Pingback: I-am plantat,i- am cules…chips-uri ii facem! | Provinciala

  2. Pingback: Duelul de pe ogor | Provinciala

  3. Pingback: deja mi-e dor sa fiu pe ogor | Provinciala

  4. Pingback: #FermieriiLays – aventura continua | Provinciala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation