De fiecare data cand decid sa las masina abandonata in parcare si sa ma bucur de statutul de pieton, realizez aproape instant ca blocajele in trafic, parcarile dubioase si banii dati lunar pe benzina merita indurate cu varf si indesat.

Pentru inceput, nu mai reusesc sa indur conversatiile si gesturile mai mult decat familiare care se practica in mijloacele de transport in comun. E ca si cand am impartii cu totii aceeasi sufragerie, ne stim de cand suntem mici si asta ne permite sa ne manifestam ca la noi acasa (probabil). De obicei o doamna sau un domn mai in varsta decid ca e frig sau curent si inchid orice geam din autobuz, protestand zgomotos asupra mitocanilor care l-au deschis (e valabil si vara la 50 de grade!), urmeaza apoi batranica (azi am intalnit si tineri) care face conversatie cu tine pe te miri ce tema, din senin, inca de la prima statie. Nu conteaza ca dai toate semnalele ca esti incurcat de situatie si fara disponibilitate, cateodata comenteaza si la discutiile pe care le porti la telefon. Parinteste asa… poate ai nevoie de sfaturi. Dar daca ii intrebi de ruta autobuzului i-ai injurat de mama si nu e indicat oricum sa ii asculti (cred ca au o placere dementa sa iti dea indicatii cat mai gresite). De multe ori esti pipait duios pe  picior, mana, fund (intamplator sau nu) dar doar in situatia in care scapi de imbranceli, calcaturi si lovituri directe in aceleasi zone. Probabil oamenii acestia nu folosesc deodorante la ei acasa deci nici in autobuze nu se sinchisesc si daca tot zac labartati pe canapea in sufrageria lor, de ce si-ar schimba obiceiul cand impart scaunul cu tine !? Asadar masina vs transport in comun: 1-0.

Alternativa ar putea fi mersul pe jos daca nu ar trebui sa accepti claxoane si fluieraturi (ba chiar pipaieli) la fiecare pas (nu conteaza ca tu, ce-i drept femeie,  arati ca un eschimos) si  resturile animalelor de companie depozitate atent DOAR pe trotuare (daca ai vrut catel, fa-ti de cap cu el la tine acasa, dar respecta spatiul public), ca sa nu mai vorbim ca trebui sa fi facut balet ca sa te eschivezi de trecatorii care evita doar stalpi si masini parcate pe trotuar, nicidecum alti oameni. Din 10 in 10 metri trebuie sa te imprietenesti cu maidanezii si sa ai ochiul format ca sa ocolesti din timp alcolicii, drogatii si nebunii (nu toti sunt oameni ai strazii)  care iti ies in cale si sunt in general extrem de interactivi. Daca vrei sa fii sanatos tun, sa te bucuri de aer proaspat (relativ), sa ajungi mai repede la destinatie si sa nu-ti bati capul cu parcari, ia in considerare aceasta varianta. Dar pe rute ultrascurte. Pentru drumuri lungi vei ajunge inevitabil la un mijloc de transport in comun si atunci revii la masina vs transport in comun: 1-0.

Poate ca din cand in cand am nevoie de cat un reality check ca sa pot aprecia masina pe care o posed la justa valoare.

Din aceeasi serie:

One Thought on “O zi fara masina

  1. Daniel on 12/04/2012 at 12:18 said:

    daca te-ai duce sa mergi intr-un alt oras, nu Bucuresti, civilizat si cu oameni prietenosi, cu siguranta balanta ar fi altfel inclinata. In Bucuresti …… e ca in jungla, poate si mai rau. daca intrebi unde e nordul , te indruma catre sud ……..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation