Ieri m-am uitat la TV ceva mai mult decat de obicei. Am reusit sa trec de batalia intre Antena si Pro cu reportajele despre Orfanii cu Parinti (sunt tare curioasa de ce a trebuit sa apara atat de multe cazuri nefericite ca sa traga mass –media un semnal de alarma- poate ca ramasesera in pana de teme pentru reportaje!) Cei care ar trebui sa-si bata capul cu ce trebuie sa facem sa ne aducem romanii inapoi in tara (fie ei genii sau muncitori care vor sa fie corect retribuiti pentru munca lor sau shutzi care ar trebui sa ne infunde puscariile asteapta sa se intample lucruri mai grave (cum ar fi aderararea). Nu zic ca nu apreciez oamenii care iti ofera “la comanda” haine de marca din afara tarii  la  preturi mai joase!

 

 

 

 

Deci: vad aseara un reportaj despre un roman in Italia, plecat cu 150 de euro in buzunar acum ceva ani, casatorit cu italianca bogata si devenit mare sef de companie preluata impreuna cu socrul lui. Tot respectu’! Omu s-a descurcat. Desi prezentata ca un basm in realitate sunt convinsa ca istoria lui are in spate mai multe si mai grele, dar tot ma bucur de el.

 

 

M-am bucurat si pentru urmatorii protagonisti ai reportajului: un cuplu, care dupa ce a muncit o perioada in It si le-a fost bine, si-au adus toate neamurile si neamurile neamurilor din satul lor la munca acolo.

Nimic rau. Respect si pentu ei dar:

– copii lor pe nicaieri (probabil ca ii regasim in reportajul despre orfani )

– multi barbati in It la munci, femeile lor  acasa (perfect pentru ierarhia de valori romaneasca si un fel de respect pentru doamne: ele la cratita in gospodarie, ei dau cu banii

-patronul e multumit. Nu afost niciodata in Romania, dar o sa vina! Suntem foarte asemnatori noi cu it (ei nu prea muncesc si ne platesc pe noi cat sa le facem treaba .Isi permit, au o economie mai solida, se pare. Ce mai simbioza perfecta a doua popoare surori!

-oamenii lucrau la o linie de ambalat fructe si legume. Curat, civilizat, ordonat (de remarcat ca cei doi principali protagonisti ai reportajului care muncesc (ea-pe linie de ambalare, el-diverse: supraveghere, incarcare etc) vin la munca cu passat-ul . Deh, la 5 euro pe ora.., romanul munceste cu drag si  isi ia masina mare.

Imaginile din satul celor plecati la munca in It (Certez, pare-mi-se) ne infatiseaza o infioratoare insiruire de casoaie de prost gust in lucru sau terminate (deh are rumanul bani dar bunul gust nu poti sa-l cumperi)

Ce sa mai zic?! Ca in It doar romanii si bogatasii adevarati au masini mari restul fiind suficient de intelepti cat sa foloseasac masini mici si practice?

 

 

Ma bucur domn’le pentru ei toti, dar asa, de departe, parca ma bucur amar si cu invidie

Din aceeasi serie:

  • Post fara pereche:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation