PiatraCraiuluiLa invitatia F64, mi-am petrecut week-end-ul acesta intr-o foto expeditie in Parcul National Piatra Craiului cu scopul declarat de a testa aparatele foto Canon, de a ne bucura de peisaj si de a afla povestea din spatele filmului al carui nume il gasiti ca titlu al postarii (despre care va povestesc mai multe in alt post). Am confirmat prezenta cu placere pentru stiam zona si asteptam cu nerabdare sa o revad.

Si uite asa, sambata la pranz, la Pensiunea Hora cu Brazi din Zarnesti  a poposit o  gasca mare si frumoasa de bloggeri (in sfarsit am cunoscut si eu oameni care au bloguri de travel !) si nu numai. I-am avut alaturi atat pe cei din echipa din spatele filmului, dar si pe Mircea Vergheleț, director al Parcului Național Piatra Craiului si o parte din rangerii sai.

Nu a durat mult de la sosire si, pentru ca am avut noroc de vreme fara ploaie si vant (rece dar placut afara), am  luat la picior si in catarea obiectivelor: Prapastiile Zarnestiului,  Satul Magura, Plaiul Foii. O parte din pozele mele le gasiti aici, aici si aici.

Unii dintre noi au avut chiar norocul sa zareasca cu ochiul liber caprele negre cocotate sus pe stanci. Miopii fara ochelari la ei (ca mine) s-au multumit sa le priveasca cu ajutorul aparatelor. Se pare ca sunt mai prietenoase-curioase de cand nu mai sunt vanate, dar tot nu vin in gasca sa te salute si apoi sa zboara inapoi pe varf. La numaratoare cica ies vreo 120 in intreg Parcul, dar se banuieste ca ar fi vreo 200.

Ne-am bucurat de poiene pline ciuperci de toate soiurile si  branduse, de panorme spectaculoase, de creste semete dar si de detaliile pline de farmec ale mediului rural.

Nu cred ca trebuie sa va spun mai multe caci stim cu totii ca avem o tara frumoasa dar va spun ca daca nu ati vazut inca zona merita sa o vizitati atat pentru aerul curat, cat si pentru oamenii primitori care au inteles valoarea locului in care traiesc, dar mai ales pentru minunatele peisaje care va vor incanta ochii si sufletul.

Atentie, acest indemn se adreseaza celor care stiu sa se bucure de si sa respecte natura, care vor sa ia cararile la pas si sa se catare pe stanci, care petrec ore in sir fotografiind si filmand frumosul parc si care stiu sa aprecieze povestile satenilor din zona. Doritorii de fite sunt rugati sa se orienteze in alte directii. Nu ca nu ar gasi conditii excelente de cazare dar nu s-ar potrivi in peisaj.

Pentru ca aria protejata, asa cum o cunoastem noi azi, reflecta convietuirea armonioasa intre om si natura. Iar pastrarea si promovarea modului de gospodarire traditional si durabil al pajistilor si padurilor, ca activitate economica si sursa de venit, contirbuie la mentinerea ariei protejate intr-o stare de conservare favorabila.

Parcul National Piatra Craiului

Inca din 1990 Parcul National Piatra Craiului este  arie protejata, pentru conservarea biodiversitatii si a peisajului, a speciilor valoroase, pentru promovarea si incurajarea turismului si pentru constientitzarea si educarea publicului in spiritul protejarii naturii si a valorilor sale. Nu sunt  doar vorbe, Mircea  Verghelet si echipa sa coordoneaza o multime de proiecte care sustin practic declaratia anterioara. Ulterior, Piatra Craiului a fost declarata arie protejata de importanta comunitara si este parte integranta a retelei ecologice  europene Natura 2000 in Romania.

***

Au fost in expeditia foto #FotoPiatraCraiului #CraiulF64 si au scris despre si : BlogDeFotografie, TravelGirls, DrumLiber, PovestiDeCalatorie, VacantaPersonalizata, ImiDoresc, SorinRusi, JurnalDeCalator, MihaiTanase, NoutatiFoto, Trans-Ferro, HaiLaBord.

Din aceeasi serie:

4 Thoughts on “Piatra Craiului, My Love

  1. Nu pot să cred, noi am fost primii bloggeri de travel pe care i-ai cunoscut? 😀 Ne bucurăm în cazul acesta, înseamnă că vom avea un loc special în blogroll-ul tău! 😛

  2. Pingback: #fotoPiatraCraiului

  3. Pingback: #fotoPiatraCraiului – zambete cu F64 si Canon | Jurnale de calatorie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation