Afis promo castigatoare- 2013pe mine, fostul soarece de biblioteca digitalizat de imprejurari care inca adoarme doar dupa ce citeste cateva pagini dintr-o carte. Si ma simt onorata de invitatie si ma bucur sa fac parte din juriul bloggerilor  celei de-a doua editii a premiului literar “Augustin Frăţilă”.

Ca sa nu  va mai  intrebati ce e cu atat bucurie pe capul meu, va explic pe scurt:

Premiul literar “Augustin Fratila” (aflat la cea de-a doua editie) este organizat de Asociatia Casa de cultura, cu sprijinul Editura ALL si Hotel InterContinental si rasplateste cel mai bun roman romanesc publicat in 2012. Castigatorul (autorul, nu editura sau altcineva) primeste un cec in valoare de 10.000 de euro, oferit ca si anul trecut de Philip Morris Trading (uite o campanie in care salut implicarea unor producatori de tutun). Din cate stiu este cel mai mare premiu acordat pana acum in Romania prentru creatie literara.

Partea care imi place cel mai mult este metoda de selectie a castigatorului. In prima etapa, un juriu de specialitate format din Alex. Stefanescu (presedinte), Dan C. Mihailescu si Daniel Cristea-Enache alege cinci finaliste dintre cele 56 de romane inscrise in competitie.

Le-au  ales!

1. “Craii şi morţii”, de Dan Stanca, Editura Cartea Românească, 2012

2. “Cronicile genocidului”, de Radu Aldulescu, Editura Cartea Românească, 2012

3. “Hotel Universal”, de Simona Sora, Editura Polirom, 2012

4. “Omar cel orb”, de Daniela Zeca, Editura Polirom, 2012

5. “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea, Editura ALLFA, 2012

In etapa doi, juriul format din bloggeri citeste cele 5 romane si acorda fiecaruia un punctaj de la 1 la 5, fara a acorda aceeasi nota la doua sau mai multe carti.Se aduna punctele si se valideaza castigatorul!

Adica, intr-un final, decid cititorii care e romanul anului, din titlurile selectate de specialisti. Poate cel mai corect, transparent si relevant sistem de selectie pe care l-am vazut de mult timp si principalul meu motiv de bucurie.

Pentru ca „nu cred că există cu adevărat o carte mai bună decât alta. Că poţi să faci un top universal valabil. Fiecare scriere spune mereu altceva fiecărui cititor în parte, trecută fiind prin filtre şi experienţe subiective. Dar cred că valoarea unei opere literare trebuie să rezoneze nu doar cu evaluarea criticilor de specialitate ci şi cu a cititorilor ei. Ii felicit pe organizatori pentru initiativa si le doresc la cat mai multe editii.

Pana una alta, cele 5 romane finaliste fiind selectate, am la dispozitie fix 6 saptamani sa le citesc si sa le acord punctajul. Ma rog, se pare ca mai am doar 4 de citit pentru ca “Şoseaua Căţelu 42”, de Alina Nedelea am lecturat-o deja.

Voi ati citit vreunul dintre romanele finaliste? Aveti vreo preferinta?  Cu ce sa incep lectura?

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation