aluniteImi place vorba aceea: fetele bune ajung in Rai, fetele rele ajung unde vor ele. Dar  inca ma intreb ce fel de fata sunt eu de am sarbatorit 8 martie cu o mica operatie la prima ora?! Pentru ca dupa 6 luni de amanari din diverse motive, cand m-au anuntat ca pe 8.03. la ora 10 e prima data libera am zis da fara regrete.

Asa ca sambata am scos definitiv din viata mea o alunita. Nu m-am pus sa le vanez pe toate pe care le am dar le-am luat la verificat (ceea ce recomand tuturor) si am stabilit cu dermatologul meu (dupa niste luni de observatie atenta) care sunt cele periculoase si cum urmeaza sa ne purtam cu ele. Am concluzionat ca doar una merita indepartata chirurgical si iaca-ta ca am facut-o si pe asta.

Operatiunea propriu-zisa s-a petrecut rapid si cred ca mai mult timp a petrecut sa ma coasa si sa ma bandajeze corect astfel incat sa nu am o cicatrice. Aproape ca ma plictisisem. Am simtit o intepatura usoara la prima injectie pentru anestezia locala si apoi nimic cateva ore bune dupa, timp in care mi-am desfasurat normal programul. Acum ca a trecut efectul anesteziei am o mica durere in zona dar cred ca e absolut firesc. La urma urmei mi-am facut o excizie!

Cel mai traumatizat pentru mine la prima ora a fost sa semnez fisa de dinainte de operatie (nu cred ca am mai semnat vreuna pana acum), scrisa parca special de avocati ca sa nu mai vrei sa te operezi (oricum, mult prea generalist compusa ca sa permita luarea in calcul a particularitatilor fiecarui caz in parte).  Dupa ce am citit-o cu atentie mi-am dat seama  ca, practic, orice s-ar intampla e responsabilitatea mea, medicul fiind absolvit de orice vina si am refuzat sa o semnez (spre dezgustul receptionerei). Norocul meu ca doctorita mea e femeie serioasa si m-a luat in cabinet, am discutat, m-a lamurit si am rezolvat si acest aspect.

Operatia a durat cam 30 de minute, a costat 450 RON (+150 RON biopsia) si am facut-o la DermaLife pentru ca acolo lucreaza  doamna dr. Claudia Ciobanu, dermatologul pe care vreau sa il recomand pentru profesionalism, seriozitate, disponibilitate si multe alte calitati profesionale si umane. Cine ma citeste stie ca am avut nenumarate experiente neplacute cu cei de la MedLife si nu sunt un fan al lor. Dar cand doctorul merita, il voi recomanda mereu cu drag.

In alta ordine de idei, mai departe de dermatologul meu mai recomand si sa:

1. iti faci periodic un control la dermatolog si sa discuti  impreuna cu medicul posibilitatile de rezolvare ale eventualelor probleme aparute (ca apar, ca nu traim intr-o lume ideala).

2. urmaresti evolutia in timp a alunitelor pentru a confirma diagnosticul pus la prima consultatie. La recomandarea doctoritei mele am ales investigatia cu dermatoscop USB video cu lumina polarizata  si a meritat sa vad cu ochii mei cum se modifica alunitele o data la 6 luni. Unele cresc galopant si isi modifica forma, culoare, marime, altele raman neschimbate. Si le-am vazut atat in timp real pe ecran dar si la urmatoarea consultatie, comparand pozele de la o sedinta la alta (costa ceva dar merita).

3. ai  incredere in dermatogoul tau  si este extrem de important ca acesta sa iti  explice totul foarte clar mereu (te calmeaza ajutandu-te sa intelegeti situatia si iti da incredere)

4. tii minte ca alunitele nu se indeparteaza cu laser-ul ci chirurgical, impreuna cu o margine de siguranta de 1-2 mm din jurul lor. Daca ai stii cati „doctori” s-au repezit cu laserul la mine fara macar sa se uite cu ochiul liber cu atentie la alunitele mele, ati intelege de ce ma consider norocoasa ca am intalnit unul care mi-a explicat logic de ce facem asa si nu altfel si a petrecut 1 an urmarindu-le evolutia inainte de a face prima excizie.

5.nu iti indepartezi alunitele sau negii fara consultul in prealabil al unui specialist de incredere. E usor sa tai dar la loc nu mai pui, ca sa nu mai spun ca exista un risc destul de mare ca un diagnostitc incorect si o operatie „dupa ureche” sa declanseze complicatii cu adevarat nedorite.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation