Putini angajatori privesc dincolo de zicala:  “nimeni nu e de neinlocuit”, spre  lantul de evenimente declansat de aplicarea acesteia.
 

Cu o investitie aproape nula din partea angajatorilor in capitalul uman, continua desfasurare a cercului vicios al interviului (”ai experienta dar nu ai terminat studiile, ai studiile terminate dar nu ai experienta”) si un fidel angajament asupra principiului mai sus amintit, nu e de mirare ca angajatorii romani se plang tot mai des in ultima perioada de slaba pregatire a fortei de munca, de lipsa specialistilor.
 

Un  angajator  care are un bun specialist in resurse umane ar trebui sa vada, sau sa fie facut sa inteleaga ca ”Oricine e greu de inlocuit”. Pentru ca dincolo de simplul santaj asupra angajatului, caruia ii se aminteste mereu ca sunt alti o mie care pot si vor sa ii ia locul , se ascunde trista realitate, pe care nimeni nu o ia in considerare: concedierile sau demisiile atrag dezechilibre la toate nivelurile afacerii.
 

Oamenii de resurse umane (daca ar fi sa ma ghidez dupa anunturile celor care ii recruteaza, dupa desfasurarea interviurilor si apoi valoarea atribuita in firma) sunt priviti sau confundanti in acest moment cu economistii sau contabilii care ar trebui sa calculeze salariile. Un om de HR nu calculeaza salarii si nu alearga toata ziua dupa adeverinte sau declaratii. Un adevarat specialist HR are viziune si aceea vizune este inclusa sau se muleaza pe cea a companiei pentru care lucreaza; el descopera, dezvolta si construieste.

 

Din aceeasi serie:

 • Post fara pereche:

One Thought on “SA DEVENIM DE NEINLOCUIT

 1. Vezi tu, aici problema este foarte complexa.
  Am lucrat intr-o firma in care sloganul principal era exact acela pe care il mentionezi. Dar, nu venea doar din partea HR-ului, ci din partea CEO-ului.
  Pentru multi, e mai usor sa aduci un om nou, sa il ametesti cu un salariu (care pentru el, fiind probabil la primele job-uri e maaaaare) modic, decat sa pastrezi un om mai bun, cu mai multa experienta, si care s-a lovit de, si a rezolvat mai multe probleme.
  Dar, tot aceeasi firma a inceput sa vada si reversul medaliei. Oameni noi si neexperimentati inseamna rezolvare mai grea a problemelor, si durata mai mare. Asa ca acum incearca sa schimbe politica. Poate se vor redresa. Poate nu.
  Ideea este ca acest tip de politica este practicat in special in companiile private romanesti. Mai rar am intalnit companii multinationale care sa aplice astfel de reguli.
  Asa ca putem macar sa speram ca pe viitor, odata cu deschiderea a muuuuulte alte oportunitati, lucrurile vor fi mai serioase.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation