carduri de creditcetatean model, mi-am zis ca e cazul sa „legalizez” noul meu nume de familie dupa ce l-am capatat,  asa ca am purces acum ceva timp la actualizarea tuturor actelor. epopeea care a urmat (si inca nu s-a terminat) a insemnat o bulversare completa a vietii mele, marcata de nenumerate invataminte pe care vreau sa le impartasesc cu voi. poate ca va vor ajuta sa nu le repetati cand si daca va fi cazul sa va aflati in aceeasi situatie- continuare

despre banci … numai de “bine”

desi actualizarea numelui in baza de date a bancilor ar insemna doar completarea unor formulare si eventual emiterea unui nou card (daca e cazul), nu pot decat sa va spun ca trebuie sa va rezervati timp si nervi pentru acest lucru.

in primul rand, cam toate bancile au program de …stat (?! de fapt ele chiar actioneaza ca  un stat in stat) adica tu, platitorul de taxe, comisioane si tot tacamul, nu prea ai valoare pentru ele din moment ce programul lor de lucru este 9 -17. da, exista cate o sucursala care are program si sambata (in general cele localizate in mall-uri, slava domnului !) dar  aici intervine o alta problema majora:

ce face omul in 2014 cand vrea sa afle programul bancilor???? oare da un search pe Google ? sau cauta informatia asta chiar pe site-ul bancii? sa fie oare adevarat?! soc si groaza!

din pacate, trebuie sa va spun sa nu credeti programul afisat de banci pe net (adevar confirmat cu mandrie de o doamna de la BCR) . pentru ca nimeni nu le actualizeaza si nici nu le pasa de acest subiect. deci luati-va gandul de la ideea asta practica, pentru ca in 90% din cazuri va pacaliti singuri.

sunam la numarul afisat pe ecran atunci. nu, nici asta nu este o optiune. pentru ca in alte 90% din cazuri  nu o sa va raspunda decat tonul de fax. si atunci, cel mai bine este sa va inarmati cu rabdare si o zi libera de la munca pentru a putea alerga prin tot orasul dupa dansii.

o singura banca mi-a acceptat direct copiile mele dupa Certificatul de casatorie si buletin, confruntandu-le cu originalul. toate celelalte au mai pierdut  niste minute bune facand propriile lor copii (o fi reglementare dar este penibila).

 

BCR

banca deschisa sambata in magazinul Unirea. coada mare pentru ca nu le mergea sistemul. functionare depasite din toate punctele de vedere. aflu ca nu mai pot plati la ei taxa pentru carnet. ma asez la alta coada ca sa actualizez datele. in fata mea, un domn cu un copil vrea sa primeasca de la sotia lui incredibila suma de 100 de euro. dialogul intre el si reprezentanta bancii este halucinant. pe scurt, pentru cei 100 de euro, domnul a platit 25 euro comisioane (printre care cel mai uimitor  a fost cel pentru atasarea codul SWIFT!?) si a semnat in 5 secunde si uitandu-se in tavan pentru un card in urma explicatiei „altfel nu va puteti scoate banii”.

da, BCR-ul e dubios. da, unii isi merita soarta.

 

Garanti

e una din bancile mele favorite in ultima vreme pentru ca au sucursala in mall-ul de langa mine si ii gasesc inclusiv duminica pana la 18. in schimb au un functionar in aceasta locatie pe care l-am nimerit de 3 ori si fie nu a avut informatii, fie mi-a dat informatii gresite mereu. ba mai mult, cred ca domnii de la paza (care oricum se ocupa de fapt de copii si inmanarea formularelor catre clienti – ceea ce nu e un lucru rau pentru ca se pricep si sunt simpatici) stiu mai multe decat dansul despre ce si cum in banca asta. daca era dupa nenea functionarul respectiv, nu puteam sa schimb cardul fara sa il am pe cel actual la mine, pe formular completam peste tot numele dupa casatorie (desi tocmai pentru asta completam formularul) iar in trecut, obtinerea unui digipass de la el din sertar (in conditiile in care aveam toate actele semnate, comisioanele platite si contul pregatit) s-a dovedit  a fi imposibila pentru ca nu ii era clar care este procedura si daca nu cumva trebuie sa ne mai hartagoim un pic . degeaba arata prezentabil ca nu ii dau zile multe. am reusit sa  ii explic  individului ca m-a convins ca e depasit si sa vorbesc cu altcineva care mi-a putut da informatii corecte. asa ca, de fapt, am completat doua hartii si gata.

cu toate aceasta, nu am fost sunata cand a venit cardul in sucursala si a trebuit sa ma autosesizez. nu e prima data cand au o problema cu folllow up-ul.

ING

ar fi putut fi cea mai placuta experienta cap coada ca de obicei daca:

in sambata in care m-am prezentat la prima ora la sucursala unde stiam sigur ca au program nu as fi gasit un afis cu „suntem plecati in teambuilding, ne vedem  luni:)”. Am revenit sambata urmatoare cu ambitie.

nu m-ar fi obligat sa imi schimb cardul cu unul contactless (stiu, poate ca nu e chiar vina lor si probabil ii forteaza VISA dar imi place sa am de ales).

nu as fi aflat ca daca nu veneam chiar la sucursala unde mi-am deschis contul sa fac actualizarea, acest lucru nu s-a fi putut face decat daca deschideam un alt cont la sucursala unde ma prezentam (?!). aparent, desi nu iti spune  nimeni, esti legat de un cordon ombilical de sucursala unde te-ai impiedicat prima data. pentru o banca atat de flexibila si prietenoasa acest lucru m-a frapat.

TIPS

daca nu puteti pleca in timpul muncii cateva ore, cel mai bine este sa sunati din timp la banca respectiva ca sa aflati programul. nu uitati, majoritatea bancilor  nu iau inca in considerare Internetul sau nu inteleg cum functioneaza, deci nu au detalii de acest gen actualizate.

sunati cu inversunare pana cand va va raspunde cineva (o fiinta umana, nu faxul) si aflati exact care sucursala are program si in week-end (asigurati-va ca nu sunt plecati in teambuilding in week-endul respectivJ)

pregatiti-va apoi de angajati lenesi si blazati pentru ca muncesc sambata dar si de cozi interminabile de la prima ora (nu sunteti singurii care munciti si aveti nevoie de banca!)

in speranta ca bancile fac macar monitorizare online pe bune, sper sa intelega ce inseamna puterea Google in epoca noastra dar si importanta informatiilor actualizate si in format friendly pe site-urile lor (CEC-ul avea un PDF cu sucursalele si detaliile acestora din intreaga tara, ordonate alfabetic  dupa orase!) si sa faca ceva in directia asta.

in curand, sper, o iau de la capat cu schimbatul actelor. sper pentru ca am capatat deja experienta si dexteritate,  dar mai ales pentru ca asta ar insemna ca va fi nevoie sa imi fac buletin de Bucuresti devenind  latfundiar de capitala. Cum suntem in pline alegeri insa, nu m-ar mira sa ma trezesc intr-un alt hatis birocratic.

stati pe aproape

– VA URMA-

sursa foto

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation