schimbarea numelui dupa casatoriecetatean model, mi-am zis ca e cazul sa „legalizez” noul meu nume de familie dupa ce l-am capatat,  asa ca am purces acum ceva timp la actualizarea tuturor actelor. epopeea care a urmat (si inca nu s-a terminat) a insemnat o bulversare completa a vietii mele, marcata de nenumerate invataminte pe care vreau sa le impartasesc cu voi. poate ca va vor ajuta sa nu le repetati cand si daca va fi cazul sa va aflati in aceeasi situatie.

 

ca sa aiba logica si sens, schimbarea incepe cu buletinul. singurul si unicul care va va da acces mai departe la celelalte actualizari de acte. logic!

pentru ca mi-am pastrat adresa de bastina, a fost nevoie de o zi libera ca sa fug la Constanta, unde m-am prezentat de mana cu proprietarul apartamentului (tata) ca sa consfinteasca, strict prin prezenta, ca actul in orginal al casei ii poarta numele.

in principiu lucrurile au mers snur mai putin:

  • faptul ca desi am luat bon de ordine cu nr 82 si ei erau abia la 19, am pierdut sirul pentru ca nu am stat claie gramada la usa cu tot poporul si m-am asezat jos ceva mai incolo asteptand sa imi apara numarul pe afisajul electronic din fata usii. GRESIT! lucrurile s-au miscat rapid, aparent afisajul nu „afisa” numerele de la camera respectiva (anunta paznicul de la usa oamenii buluciti acolo), eu am pierdut randul si am fost nevoita sa iau un alt numar de ordine („dnsoara, tinem la rand nu cream dezastru aici”) si sa mai pierd ceva timp.
  • desi trebuia sa achit niste taxe la ghiseu in avans, paznicul mi-a zis ca le achit cand imi vine randul si nu mi-a dat voie sa intru. evident ca trebuiau achitate in avans, motiv pentru care m-a mustruluit si mi-a scos ochii ca acum tine coada in loc din cauza mea.
  • in fata mea la taxe, un “rrom” mirositor cu jumatatea lui (e cel mai simplu mod de a explica ce fel de “rrom” era, pentru ca exista mai multe feluri) venise sa isi faca buletin provizoriu. omul nu avea alte acte la el (le pierduse sau ceva) iar functionarul i-a atras atentia (doar atat!) ca are datorii de peste 92 de mil la stat (eu nu dorm bine cand nu ajung acasa sa platesc intretinerea in prima zi dupa ce e afisata?!). ”cum ai reusit?” „ehm, stiti dvs (rade tamp) o amenda, doua, trei…dar lasati ca poate le platim cu ore de munca in „folosul comunitatii” (rade de parca suntem toti prostii lui). eu vreau acum doar un buletin provizoriu” (oare de ce o asemenea fiinta s-ar trezi sa isi faca buletin provizoriu inainte de alegeri?! bine ca EU creez dezastre).
  • iar mi-am tras „poza de buletin”. adica o poza de aia pe care nu vrei sa o arati nimanui, nici macar organelor de control, pentru ca arati nu ca in cea mai proasta zi din viata ta, ci ca un viezure imperecheat cu un lepricorn. cea de dinainte jur ca era atat de reusita de as fi pus-o poza de profil, dar la asta au reusit sa ma enerveze atat de tare pana cand am ajuns in fata aparatului ca nu mi-a mai pasat de nimic decat sa termin o data treaba.
  • evident ca pentru a ridica buletinul trebuia sa vin personal sau sa fac procura. asa ca am calculat rapid un drum Constanta- Bucuresti vs o taxa la notar si am marsat pe varianta 2. nu am luat insa in calcul cat de greu se misca un notar care te goleste de bani pentru o semnatura pe un act pe care il semnezi, in unele situatii, in fata angajatilor lui – 84 RON si peste o ora pierduta, bifat

in curand, sper, o iau de la capat cu schimbatul actelor. sper pentru ca am capatat deja experienta si dexteritate,  dar mai ales pentru ca asta ar insemna ca va fi nevoie sa imi fac buletin de Bucuresti devenind  latifundiar de capitala. cum suntem in pline alegeri insa, nu m-ar mira sa ma trezesc intr-un alt hatis birocratic.

intr-un final toate s-au terminat cu bine cu acest act. am noul meu buletin si noua mea semnatura si singurul obstacol in calea “fericirii” mele acum este doar noua personalitatea pe care trebuie sa o atasez acestuia, pentru ca cea veche nu se mai regaseste in ea. lucrez intens la asta.

vestea buna e ca poti sa iti schimbi carnetul de conducere (nu si talonul masinii) si pasaportul in Bucuresti chiar daca ai domiciliul in alta localitate. si locul unde se intampla asta este chiar prietenos. dar asta este alta poveste.

stati pe aproape

– VA URMA-

Din aceeasi serie:

2 Thoughts on “schimbarea numelui in urma casatoriei: acte, drumuri, cozi si informatii gresite (I – cartea de identitate)

  1. Kormoran on 11/04/2014 at 19:09 said:

    Vezi? Daca nu te maritai, nu treceai prin furcile astea caudine. Nu-i nimic, se presupune ca treci prin ele odata-n viata. Sau de fiecare data cand trebuie sa-l reinoiesti, dar asta va fi peste 10 ani. Pana atunci, fericire maxima!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation