batrani in sibiuUnul dintre vecinii mei este bolnav grav si e in spital de cel putin 2 saptamani. Nu stiu cine e si ce varsta are, dar stiu ca balconul apartamentului sau este vesnic populat de domni si doamne care vorbesc cu voce tare la telefon, motiv pentru care am aflat toata povestea (blocuri muncitoresti de Bucuresti – simti mirosurile din bucatarie pe scara blocului si auzi toate conversatiile daca deschizi geamul).

Ideea e ca nimanui nu-i pasa foarte tare de soarta lui. Se pare ca una din doamne este chiar asistenta si nu vrea sa dea nici un ban in plus ca el sa aiba parte de vreun tratament special in spital. In schimb a sunat toate neamurile la rand incercand sa ii descoasa unde isi tine omul banii si alte bunuri importante care trebuiesc impartite dupa ce moare.

I-au scotocit toata casa (da, tu nu sunt in bar si nici in volumul lui preferat), se intreaba la ce banca ar putea avea conturile deschise, se acuza reciproc ca ar stii ceva si nu vor sa spuna. Oricum, au decis ca inmormantarea va fi simpla si si-o vor scoate din chiria apartamentului sau. Intre timp s-au iscat discutii interminabile legate de diferite momente din viata cand unul sau altul a ajutat sau nu, a gresit sau nu si cum ii va afecta asta dreptul la a avea un cuvant de spus in cazul averii muribundului.

Astazi, doamna asistenta (nu am identificat inca gradul de rudenie) a descoperit cu stupoare ca omul se simte mai bine desi mie mi-a parut ca e dus cu pluta.  Conversatia pe care a dus-o cu el la telefon asta mi-a dat de inteles. Ea oricum i-a explicat ca ii e foarte greu si e si ea bolnava si uite ce i-a facut ca ea trebuie sa aiba grija de toate.

Nu stiu daca sa ma bucur ca mi se desfasoara un adevarat subiect de roman pe la urechi in fiecare dimineata, sau sa ma intristez gandindu-ma la ce te poate astepta la sfarsitul zilelor in locul unei familii iubitoare si realmente ingrijorate de starea ta.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation