ubu-roi-CBJ-foto-johan-persson-0008Am tinut mortis sa vad Ubu Roi pentru ca am jucat-o in copilarie cand faceam teatru in franceza (am fost chiar Mere Ubu!). Cu mana pe inima, recunosc ca eram prea mica sa o inteleg atunci. Mai tarziu am recitit-o si mi s-a parut geniala, dar un pic greu de inteles si mai ales greu de pus  in scena.

Cineva acolo sus a facut sa imi fie rasplatit efortul de a ajunge prima la sala unde s-a jucat, cu badge-ul agatat de gat, in speranta ca voi mai gasi locuri. O doamna mi-a facut cadou un bilet. Si am putut sa astept linistita incepere jocului fracezilor (da, piesa s-a jucat in franceza cu subtitrare).

Nimic din toate acestea insa nu m-au pregatit pentru ce a urmat. Regizorul a pus in scena o viziune cinematografica a textului, extrem de bine declinata si interpretata de toate personajele, care a usurat intelegerea piesei si a pus in valoare calitatile fiecarui actor. Schimbari bruste de planuri si ritm si 6 actori  care au impersonat toata galeria de personaje, un decor simplu si multifunctional s-au legat fluent. Este o piesa clasica interpretat modern si cu umor care se foloseste de referinte simbolice din ambientul cotidian pentru a ilustra „utopicul” dar atemporal actiune a textului lui Ubu Roi scris de  Alfred Jarry.

Daca inceputul nu m-a impresionat deloc (pot spune ca decisesm ca am facut o alegere neinspirata si urma sa ma plictisesc), am fost uimita sa asist la prima scena in viziunea hitchcock ca apoi sa imi dau seama ca voi fi incapabila sa prevad cum urmeaza sa fie interpretata urmatoare secventa.

Si desi au facut sa para ca se joaca si ca e floare la ureche, actorii  au depus un efort enorm in interpretare. Metamorfozele lui Pere Ubu m-au uimit pur si simplu. Doar o  foarte buna intelegere a textului si cunoastere a colegilor de scena, suplimentate de multa munca si talent  pot sustine o asemenea interpretare.

Din aceeasi serie:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post Navigation